Educație

Anton de Padova, cel mai popular printre catolici

Valentin Muscă
12 iun 2010 713 vizualizări
Crestinii catolici vor face duminica pomenirea celui mai popular sfint din istoria crestinismului occidental, cunoscut si ca sfintul celor saraci, reprezentat in iconografia latina, fie cu pruncul Iisus, fie cu un buchet de crini.

Popularitatea sa este asa de mare in traditia catolica incit sfintul Anton de Padova este sinonim cu spiritualitatea si sfintenia occidentala. Nu exista Dioceaza latina fara o biserica inchinata acestui sfint si in toate bisericile catolice gasim o icoana sau o statuie a sfintului Anton. Nascut intr-o bogata familie din Lisabona in 1195, pe numele de botez Ferdinand, tinarul a intrat in ordinul Franciscan, dedicindu-si prima parte a vietii actiunii de evanghelizare a popoarelor care nu primisera Cuvintul Domnului. Desi tinar, calitatile de orator si minunile care-i insoteau viata l-au facut celebru in Occidentul veacului al XIII-lea, din Lusitania pina in sudul Italiei. Tocmai in momentul in care cuvintul sau vindeca inimile celor suferinzi si linistea sufletele celor bolnavi, Dumnezeu l-a "luat" la ceruri, intr-o zi de 13 iunie 1231, la virsta de 36 de ani, pe cind sfintul se gasea la Padova. In mod paradoxal, cel mai popular sfint catolic-roman a trait in anii cind teologia occidentala s-a rupt de traditia primului mileniu, prin Scolastica increstinind filosofia lui Aristotel pentru a putea domina intelectual un Occident in care, la 1200 fusese infiintata Universitatea Sorbona. In plan artitectonic, prin nasterea catedralelor gotice din secolul XIII, crestinatatea occidentala marca ruperea de traditia bisericilor de sorginte romano-bizantina si intra in perioada care deschidea drumul Renasterii. Or, tocmai in aceste momente de cotitura pentru spiritualitatea Occidentala a trait sfintul care vorbea un limbaj simplu si nu iubea fastul bisericilor, unde Liturghia devenise din ce in ce mai mult o piesa de teatru, in care credinciosii si slujitorii jucau cite un rol, dar uitau sa se mai roage. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.