Educație

Duminica Sfinților români

Valentin Muscă
29 iun 2019 2536 vizualizări

Duminica a II-a după Rusalii este Duminica Sfinților români, zi rezervată în calendarul creștin ortodox sfinților care s-au născut și au trăit pe pământ românesc.

Sărbătoare a creștinismului românesc prin definiție, "Duminica Sfinților români" este ziua în care cinstim pe cei care l-au mărturisit pe Hristos, prin viața martirică, dar și pe cei care au apărat credința, tradițiile și valorile acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu.

Este ziua episcopului Betranion de Tomis, a sfinților Ioan Casian, a preotului Montanus și a sotiei sale Maxima, a sfântului Gherman din Dobrogea, Calinic de la Cernica, Sava de la Buzău, Pahomie de la Gledin, Teotim de Tomis, Ilie Iorest si Sava, Iosif din Maramures, Pasicrat, Valentin, Vasile de la Poiana Mărului, Ioan Valahul, Ioan Cel Nou de la Suceava, Grigorie Dascalu, Niceta de Remesiana, Leontie din Rădăuți, Ioan Iacob de la Neamț, Teodora de la Sihla, vrâncenii Teodosie de la Brazi, Varlaam și Ioan de la Risca, Dionisie Exigul, Onufrie de la Vorona, Ioan de la Prislop, Iosif Cel Nou de la Partos, Antim Ivireanul, Cuvioasa Paraschiva și toți ceilalți sfinți care sunt legați de creștinismul românesc. Aceștia vor fi pomeniți la Sfânta Liturghie în Duminica a II-a după Rusalii, pentru a reaminti credincioșilor că pe aceste locuri au trăit sfinți.

Din nefericire, la 30 de ani de la căderea comunismului, Biserica nu i-a trecut în rândul sfinților pe cei care l-au mărturisit pe Hristos în temnițele comuniste și au lăsat anii tinereții lor la canalele din Balta Brăilei sau la minele de plumb și uraniu. (Valentin MUSCĂ)

Text republicat din 05.06,2010


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.