Educație

Oprisan ia cu japca sediul Casei Corpului Didactic

Iulia Nicolaie
14 mai 2010 2618 vizualizări
Consiliul Judetean a dat o hotarire controversata, votata in unanimitate de consilieri, prin care birourile de la Muzeul Vrancei se vor muta la etajul 1 al Casei Corpului Didactic Simion Mehedinti Focsani u decizia este una luata in pripa, spatiul fiind insuficient pentru a gazdui ambele institutii, iar apartenenta cladirii sta sub semnul intrebarii u in aceste conditii, activitatea institutiei ar fi blocata, nefiind spatiu suficient pentru desfasurarea cursurilor u pe deasupra, sindicalistii de la SLI Vrancea s-ar putea trezi in strada, si nu din cauza protestelor anuntate de dascali

O hotarire a Consiliului Judetean Vrancea arunca in aer soarta cadrelor didactice din judet, care nu vor mai avea unde sa urmeze cursurile obligatorii de perfectionare. In plus, proiectul FORCAD, in valoare de jumatate de milion de euro, ar putea fi compromis din cauza lipsei de spatiu, iar banii europeni pierduti definitiv. Documentul votat de consilierii judeteni la ultima sedinta aduce insa in atentie si o problema veche, cea a apartenentei imobilului Casei Corpului Didactic, imobil disputat de Consiliul Judetean si Ministerul Educatiei. Este vorba despre hotarirea cu numarul 41 din 28 aprilie, semnata de presedintele CJ Marian Oprisan, prin care spatiul de la etajul I al Casei Corpului Didactic "Simon Mehedinti" este dat in folosinta Muzeului Vrancei. Aici a functionat dupa revolutie sediul Fundatiei pentru Tineret, care a preluat practic baza de date a UTC. "Consiliul Judetean Vrancea hotaraste darea in administrare Muzeului Vrancei a etajului I din imobilul situat in Focsani, strada Eroilor nr. 2, apartinind domeniului public al judetului Vrancea si folosinta Casei Corpului Didactic «Simion Mehedinti». Predarea spatiului se va face prin protocol incheiat intre Casa Corpului Didactic «Simion Mehedinti» si Muzeul Vrancei, in termen de 30 de zile", se arata in documentul care arunca in aer activitatea metodistilor de la CCD Vrancea.


"Activitatea Casei este aproape blocata"


Cei de la Casa Corpului Didactic spun ca au fost luati prin surprindere de aceasta decizie, insa este de neinteles lentoarea cu care au reactionat. "Noi am primit o adresa de la Consiliul Judetean in luna februarie a acestui an, prin care eram instiintati ca s-a facut intabulare pe cladirea care este in patrimoniul Consiliului Judetean, insa ultimul memoriu pe care il avem dateaza din 2004 de la Ministerul Educatiei, in care reprezentantii acestuia spun ca le apartine. Am fost zilele trecute la Consiliul Judetean si i-am invitat sa viziteze cladirea. Mi s-a spus ca vor sa mute partea de birouri a Muzeului Vrancei, iar noi sa stam la parter. Dinsii nu au stiut ca noi nu avem doar birouri, ci si sali de curs si au spus ca vor reanaliza situatia", ne-a declarat directoarea de la CCD, Janet Popoiu, care a mai mentionat ca institutia are 12 angajati si patru metodisti. De altfel, chiar la sfirsitul lunii, aici urmeaza sa fie evaluate circa 300 de cadre didactice. "Activitatea Casei este aproape blocata pentru anul scolar 2010-2011 pentru ca in aceasta perioada pregateam oferta de programe pentru anul viitor. Ne-am fi dorit sa avem in oferta mai multe cursuri acreditate, dar pentru acest lucru trebuie sa prezentam spatiile de care dispunem", a adaugat directorul CCD.


Cladirea CCD, marul discordiei intre Minister si CJ


Parerile sint impartite in ceea ce priveste imobilul din strada Eroilor nr. 2, fiecare dintre cele doua parti, Ministerul Educatiei si Consiliul Judetean, invocind dreptul sau de proprietate. "Imobilul este proprietatea Consiliului Judetean, conform Hotaririi 908/2002, acesta fiind intabulat in Cartea Funciara. Daca intr-adevar exista o eroare cu privire la proprietatea imobilului, ar fi trebuit ca Guvernul sau Ministerul sa ne notifice, insa nu a existat nici un fel de corespondenta. Noi am trimis adresa, insa nu am primit nici un raspuns", a declarat secretarul judetului, Raluca Dan. Interesant este faptul ca in Legea nr. 354 din 2004, pentru modificarea si completarea legii Invatamintului nr. 84/1995, articolul 4, indice 4, se arata ca "Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea inspectoratele scolare, casele corpului didactic, palatele si cluburile copiilor si elevilor, cluburile sportive scolare, centrele si cabinetele de asistenta psiho-pedagogica, centrele logopedice, cabinetele scolare, precum si alte unitati din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, fac parte din domeniul public al statului si sint administrate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin inspectoratele scolare judetene si prin delegare catre consiliile de administratie ale acestor unitati. Celelalte componente ale bazei materiale sint de drept proprietatea unitatilor si institutiilor respective si sint administrate de acestea".


10 miliarde lei vechi, investitia Ministerului Educatiei


Reprezentantii CJ Vrancea mai sustin, printre altele, ca oficialii CCD ar avea la dispozitie un sediu nou, diferit de cladirea initiala si ca ar fi spatiu suficient pentru derularea activitatii. "Solicitam aceasta (darea in folosinta spatiunui Muzeului Vrancei- n.r.) si datorita faptului ca in prezent Casa Corpului Didactic si-a construit un sediu propriu alaturat celui pe care il are in folosinta de la Consiliul Judetean ", se arata in Referatul anexat proiectului de hotarire votat de consilierii de la toate partidele reprezentate in legislativul judetean. In fapt, conform spuselor directorului CCD, Janet Popoiu, este vorba despre o extindere, care gazduieste patru laboratoare si arhiva CCD si care nu dispune de intrare separata. De altfel, Ministerul Educatiei a investit, potrivit spuselor directorului, aproximativ 10 miliarde de lei vechi in reabilitarea, extinderea si dotarea cladirii, investitie finalizata in 2008, cind la sefie se afla profesorul Costica Neagu. Un alt aspect interesant care figureaza in legea mai sus mentionata este faptul ca "schimbarea destinatiei bazei materiale a institutiilor si unitatilor de invatamint preuniversitar se poate realiza numai cu avizul conform al ministrului educatiei si cercetarii", fapt care ridica intrebari legate de preluarea unui etaj din imobil.


Sindicalistii SLI ar putea iesi in strada de nevoie


Pentru a lamuri situatia, directorul CCD, Janet Voineag, a solicitat zilele trecute lamuriri reprezentantilor Ministerului Educatiei, insa acestea intirzie sa apara. Pe linga salariatii CCD, in aceeasi cladire isi au sediul si sindicalistii de la SLI Vrancea, care ar putea sa ramina la propriu in strada in cazul in care cei de la Muzeul Vrancei se vor muta in strada Eroilor. "Stiu ca deocamdata se poarta discutii pe tema aceasta. Nu sintem proprietari, sintem chiriasi. Asteptam deocamdata sa vedem ce se va intimpla. Daca ne dau afara, plecam, gasim noi un spatiu", ne-a spus liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore, care in aceste zile poarta discutii cu membrii de sindicat pentru a stabili numarul dascalilor care participa la greva generala. Pe de alta parte, nici situatia celor de la Muzeul Vrancei nu este una stralucita, acestia fiind nevoiti sa elibereze pina la finele acestei luni spatiul pe care l-au ocupat pina acum, intrucit imobilul de pe Bulevardul Garii a fost retrocedat in natura mostenitorului fostului proprietar, Liviu Constantin Cernatescu. Potrivit legii, acesta a mai lasat imobilul trei ani la dispozitia institutiei, insa termenul expira pe 18 mai 2010 iar administratia muzeului trebuie sa elibereze spatiul. Directorul Muzeului, Horia Dumitrescu, nu a dorit sa-si ofere un punct de vedere asupra situatiei, preferind sa astepte decizia finala a celor de la Consiliul Judetean. (Iulia NICOLAIE)


Casa Corpului Didactic, o institutie cu o istorie zbuciumata


Casa Corpului Didactic din judetul Vrancea s-a infiintat in 1972, primul director fiind Ion Cada, iar mai apoi profesorii Stelian Nazare, Lucretia Saigau si Cezar Cherciu pina in octombrie 1986. In acel an, printr-o nota telefonica se desfiinteaza Casele Corpului Didactic din intreaga tara. "Dupa ultima «renastere» in februarie 1990, CCD Focsani, chiar daca a avut momente de cumpana, a inceput «sa existe». Paralel cu clarificarea legislativa, cu limpezirea statutului sau, cu lipsurile si sovaielile inerente, Casa a primit un spatiu, desi insuficient, l-a organizat, si-a adus biblioteca «acasa», a pornit la drum. Institutia renascuta din propria ei cenusa are azi ca obiectiv fundamental «Formarea continua a personalului didactic din invatamintul preuniversitar»", se arata pe site-ul institutiei. CCD Focsani a intrat intr-un alt scandal si in luna octombrie a anului trecut, cind "Ziarul de Vrancea" a publicat in exclusivitate un material despre profesorul Marius Poll, care a fost director pentru doua saptamini, in locul lui Costica Neagu, fara ca macar sa calce pe la sediu, totul din cauza haosului din conducerea de la nivel central. Intre timp, politicienii au reusit sa-l schimbe pe ultimul director, iar functia a fost preluata de profesoara Janet Popoiu, care beneficiaza de sustinerea organizatiei PDL. (I. N.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 9 ore, 12 minute, 1 secunda
c c d poate desfasura activitati la sediul i sj vrancea unde au doua sali mari de sedinte ,si pot desfasura cursurile in acele spatii. de ce tine doamna popoiu la acest lucru ? pierde postul de citeste integral
, acum 739399 zile, 9 ore, 12 minute, 1 secunda
E mare pacat. Ocladire pregatita, amenajata, sa fie luata si data altora. Nu mi se pare corect. Sunt de acord ca si cei de la Muzeul Vrancei au nevoie de spatiu, dar nici asa. Poate ca dorinta de a citeste integral
, acum 739399 zile, 9 ore, 12 minute, 1 secunda
Care cruce sa si-o duca? Aia de la mormant? Si ce sa faca cu ea ,sa si-o puna la cap.Fii mai explicit te rog.
, acum 739399 zile, 9 ore, 12 minute, 1 secunda
Se gasesc spatii pentru chelul caruia ii da parul in ochi undeva intr-o margine de Focsani si si poate sa puna si felinare rosii le poarta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.