Educație

Sfintul Chiril al Ierusalimului

Valentin Muscă
18 mar 2010 743 vizualizări
Episcop al Ierusalimului si unul din cei mai hotariti aparatori ai teologiei crestine, Sfintul Chiril s-a nascut in anul cind religia crestina iesea din catacombe si devenea incet, dar sigur, o religie institutionala, supusa insa Imparatilor romani

De aceea, si activitatea misionara a sfintului Chiril poarta stigmatele disputelor teologice in care statul roman s-a implicat activ. Ales episcop in 348, Sfintul Chiril a fost despus din treapta de episcop la un moment dat si chiar trimis in exil de imparatii romani. A ramas fidel marturisirii de credinta mostenita de la Sfintii Apostoli si de la amvonul bisericii a tinut unele din cele mai profunde cuvinte de invatatura. Traduse si editate si in limba romana, cele 23 de cateheze ale Sfintului Chiril al Ierusalimului sint printre cele mai clare expuneri ale credintei crestine si ofera argumente si explicatii la principalele teme teologice. Ca si alte scrieri ale sfintilor Parinti, in zilele noastre catehezele Sfintului Chiril al Ierusalimului sint citite mai putin de credinciosi din cauza invaziei falsei maculaturi teologice, editata in manastiri din Muntele Athos si chiar anumite centre monahale din Romania. Citind catehezele Sfintului Chiril al Ierusalimului vom descoperi ca religia crestina este una a iubiri si a bucuriei, o religie neincrincenata si fixata in tabuuri, diferita de apocaliptica maculatura duhovniceasca pe care o gasim in magazinele bisericesti din Focsani. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.