Educație

Elevii vrinceni au descifrat tainele filmului in Italia

Iulia Nicolaie
9 mar 2010 1102 vizualizări
Tinerii au invatat sa faca filme documentare si de fictiune la Centrul de Arte din orasul italian Terni u Carmina Corbeanu, directorul Liceului Pedagogic, il indeamna pe primarul din municipiu sa investeasca in educatie

24 de elevi, majoritatea de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani, insotiti de patru cadre didactice, au avut ocazia sa afle mai multe despre cinematografie, in cadrul unui schimb de experienta care s-a desfasurat la inceputul acestei luni in Italia, la Terni, cu ajutorul Asociatiei "Floarea Albastra". La ineditul schimb de experienta au luat parte si doi elevi ai Colegiului National "Unirea" si un elev de la Colegiul National "Al. I. Cuza". Tinerii s-au organizat in sase grupuri, trei care au tratat filmul documentar si trei care au aprofundat filmul de fictiune. Liceenii s-au declarat incintati de experienta si nerabdatori sa continue sirul acestor activitati, mai ales ca "pedagogii" nu sint la primul proiect de acest fel, avind la activ alte doua schimburi de experienta in Spania. "Acest proiect a fost unul de neuitat, deoarece a fost un schimb de cultura intre italieni si romani si, mai presus de toate, am invatat cum se face un film documentar", ne-a spus Georgiana, care a adaugat ca nu isi doreste sa lucreze in industria filmului pentru ca este o munca extrem de dificila, in ciuda faptului ca pare floare la ureche. "Pentru mine a fost o experienta unica. Toti am avut cite ceva de facut in acele filmulete. Italienii au fost extrem de interesati de traditia noastra populara", a povestit si Catalina. In afara de lectiile de cinematografie, tinerii au avut parte si de o vizita la Biblioteca Oraseneasca din Terni, au vizitat cascada artificiala Marmore si au facut o scurta excursie la Roma si la Vatican. In plus, in ultima zi a proiectului, tinerii s-au intilnit cu regizorul cunoscutului film "Francesca", Bobby Paunescu. Participantii au relatat ca toate activitatile din proiect s-au desfasurat la Centrul de Arte, acesta fiind amplasat intr-o fabrica dezafectata. "Un lucru important pe care l-au facut elevii este ca au aratat ca romanii sint altfel decit ii arata posturile de radio si televiziune", a precizat profesorul Vasile Lefter, care i-a insotit pe liceeni.


Primaria din Terni, un exemplu pentru Bacinschi


Proiectul derulat cu sprijinul financiar al primariei din Terni se intituleaza "Scoala si cinematograf" si are o vechime de zece ani. De mentionat ca primaria din Terni are contributii financiare considerabile in astfel de proiecte educationale, iar reprezentantii Liceului Pedagogic spun ca ar fi bine ca acest model sa fie aplicat si in Focsani. "Am dori sa ajunga si la domnul primar Decebal Bacinschi aceasta varianta de lucru. Italienii isi doresc sa vina in Romania si, daca vom surmonta dificultatile financiare, poate vom reusi sa-i aducem aici anul viitor", a declarat directorul Liceului Pedagogic, Carmina Corbeanu, care a subliniat ca prin ajutorul primariei s-ar putea realiza multe proiecte educationale de amploare. Si profesoara Silvia Marcu, alaturi de profesorul Ion Stanel, au fost incintati de experienta dobindita de elevi, fiind mindri de toate realizarile lor, printre care s-au numarat realizarea de documentare si reproducerea unor scenete din filme celebre. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.