Educație

Bac-ul nou, relaxare totala pentru elevi

Iulia Nicolaie
16 feb 2010 1073 vizualizări
Bacalaureatii au venit relaxati la prima proba a bacalaureatului, care a inceput ieri, mai ales pentru ca rezultatul testarii nu influenteaza nota finala u subiectele au fost variate, de la opere literare, la articole din ziare u in acest an, presa nu a mai avut acces in salile de examen in timpul desfasurarii probei u testarea competentelor de comunicare in limba romana continua astazi si miine

Prima proba a examenului de bacalaureat din acest an, cea de testare a competentelor de comunicare in limba romana, oral, nu a reusit sa creeze prea mari emotii printre absolventii claselor a XII-a din cele 21 de centre de examen din judet. Examinarea, care a inceput ieri la orele 9.00, nu mai este axata pe "toceala" comentariilor literare, ci pe interpretarea unor texte. Fiecarui elev i s-au alocat 10-15 minute si a fost punctat prin calificative de incepator, mediu, avansat sau experimentat. De mentionat ca nivelul de competenta prevazut in certificat nu va influenta nota finala, aceasta depinzind de probele scrise care vor avea loc in vara. Cei mai multi "bacalaureati" au iesit din salile de examen relaxati si mai mult decit multumiti de subiecte, pe care le-au descris ca fiind accesibile. "Proba de competente la limba si literatura romana a fost cum era de asteptat: subiecte accesibile, evaluarea corespunzatoare a competentei elevului de a se exprima si de a intelege un text la prima vedere. Pe baza fragmentului, elevului i s-a cerut sa identifice mesajul si cui s-ar fi putut adresa, la primul punct, la cel de-al doilea urmind ca acesta sa-si exprime opinia legat de un anumit aspect al textului. Trebuie sa recunosc insa ca subiectele au avut mai multe grade de dificultate, aici depinzind oarecum si de norocul fiecaruia. Ca o concluzie, orice elev pregatit a putut obtine calificativul de experimentat! Cit despre faptul ca in urma acestei probe se va obtine un certificat, iar calificativul obtinut nu va influenta media de la bacalaureat mi se pare putin cam descurajator, intrucit probele orale, in mod obisnuit ridicau aceasta medie. însa ne vom pregati mai bine pentru probele scrise si totul va fi bine", ne-a spus Gabriel Lupu, elev in clasa a XII-a A la Liceul "Ioan Slavici" Panciu si presedintele Consiliului Judetean al Elevilor din Vrancea.


"Sincer, ma asteptam la ceva mai greu!"


Subiectele de ieri au fost de numarul zecilor, printre acestea numarindu-se analiza unor texte de Andrei Plesu si din alte scrieri literare, dar si texte jurnalistice. "Subiectele au fost destul de grele, dar am fost obisnuita cu tipul acesta de teme, pentru ca s-au lucrat la clasa", ne-a spus Ana-Maria, eleva in clasa a XII-a A la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani. Si colega ei Catalina spune ca s-a descurcat destul de bine la proba. "Trebuie sa recunosc ca am avut putine emotii, mai ales ca mi-a cazut biletul cu numarul 13, dar pina la urma a fost destul de usor. Sincer, ma asteptam la ceva mai greu", a spus Catalina, si ea eleva la Economic. Pentru examinarea de ieri au fost inscrisi 1.795 de elevi, iar pina la orele 16.00 au fost prezenti 981, si nici un elev nu a fost eliminat din examen. De asemenea, nimeni nu s-a clasat la nivelul de incepator, iar 180 de elevi au fost de nivel mediu, 294 avansati si 493 experimentati. Astazi, inca 1.700 de elevi vor trece prin "focul" primei probe a noului tip de bacalaureat.


Presa, acces interzis in timpul examenului


Din cauza unei scurte precizari in metodologia de desfasurare a examenului de bacalaureat, jurnalistilor le-a fost interzis accesul in centrul de examen in timpul testarii. "Presa are acces in unitatile de invatamint liceal unde se organizeaza examenul de bacalaureat numai cu avizul presedintelui de comisie, exclusiv inainte de inceperea probei si dupa proba", se arata in articolul 21 din metodologie. Astfel, publicul este in acest an privat de perlele scoase de liceeni. Daca reprezentantii Ministerului au gasit de cuviinta sa interzica accesul presei in sala, acestia au omis sa faca precizari in metodologie referitoare la remuneratia profesorilor implicati in examen. "Nu s-a precizat nimic referitor la remuneratia dascalilor. Proba pina acum a decurs bine, nu am avut nemultumiri. Este important de mentionat, pentru cei din promotiile anterioare, care s-au inscris in decembrie, sa stie ca nu se mai pot reinscrie si trebuie sa ia parte neaparat la proba de competente digitale. Cei neinscrisi se pot inscrie in perioada 24- 26 mai, urmind sa sustina proba de competenta la limba moderna intre 31 mai si 4 iunie. Intre 7 si 18 iunie se desfasoara evaluarea competentelor digitale, iar intre 21 si 23 iunie evaluarea competentelor lingvistice de limba romana. Probele scrise le vor da in acelasi timp cu ceilalti", a declarat vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, inspectorul Ion Ionascu.


Calendar de examen


Bac-ul continua cu proba a doua, cea de evaluare a competentelor digitale, care se va desfasura in perioada 19 - 29 aprilie. între 31 mai si 4 iunie, elevii de clasa a XII-a urmeaza sa sustina proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna. Probele scrise debuteaza pe 28 iunie, cind va avea loc prima proba scrisa, cea la Limba si Literatura Romana, proba obligatorie a profilului fiind organizata pe 30 iunie. Proba la alegere a profilului si specializarii este programata pe 2 iulie. Afisarea rezultatelor partiale se va face pe 4 iulie, iar pina la orele 16.00 se pot depune contestatii. Rezultatele finale se vor afisa pe 8 iulie. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.