Educație

Sfintul Andrei, Apostolul Romanilor

Valentin Muscă
30 nov 2009 1202 vizualizări
Ziua de 30 noiembrie a fost aleasa de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane ca Zi Nationala Bisericeasca

Sarbatoarea Sfintului Andrei este o zi cu dubla semnificatie pentru romani. Pe de o parte, crestinii din Romania fac pomenirea Apostolului Andrei, cel care a adus Vestea cea Buna pe paminturile locuite de stramosii nostri acum doua mii de ani, iar pe de alta parte din 2001 ziua de 30 noiembrie a fost aleasa de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane ca Zi Nationala Bisericeasca. Ca si cind am trai intr-o tara atee, avem o Zi Nationala a Bisericii si alta Zi Nationala a statului, desi dupa 1989 intre politicieni si ierarhii Bisericii exista o strinsa "colaborare". Cu alte cuvinte, avem doua Romanii: una religioasa si alta laica. Faptul ca Biserica a ales ziua Sfintului Andrei ca Zi Nationala s-a datorat importantei acestui Apostol in raspindirea crestinismului in nordul Marii Negre, in special in Dobrogea, unde avem pina astazi marturii, cum ar fi pesterea Sfintului Andrei, piriul Sfintului Andrei sau Manastirea cu acelasi nume. De asemenea, colindele romanesti care vestesc Nasterea Domnului vorbesc despre figura luminoasa a Apostolului care a ales ca moarte martirica, rastignirea pe o cruce in forma de X. Asa cum alte natii au ales de mai multe secole sfinti protectori, din 1997 Apostolul Andrei a fost numit de Biserica Ortodoxa Protectorul Romaniei, iar ziua de 30 noiembrie declarata zi nelucratoare. Cel putin in acest domeniu ne-am alaturat popoarelor europene. Daca italienii il au pe Sfintul Antonie de Padova, armenii pe Grigorie Luminatorul, irlandezii pe Sfintul Patrick, noi, romanii, il avem Apostolul Andrei. In rest nu mai avem nimic. Tuturor Andreelor si Andreilor le dorim ani multi si fericiti si sa nu uite ca poarta numele Apostolului romanilor. (Valentin MUSCA)


  • Epifanie este asteptat la Sfintirea Bisericii Sf. Andrei


  • In aceasta dimineata, enoriasii din zona Bahne, strada Petre Liciu, il asteapta pe arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Epifanie Norocel pentru sfintirea bisericii "Sfintul Andrei". Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, sustine ca va fi prezent la inaugurarea lacasului de cult la care i-a invitat si pe consilierii locali. Contributia acestora a fost aprobarea acordarii terenului cu titlu gratuit. "Singura noastra contributie este faptul ca le-am dat terenul pe care sa se construiasca aceasta biserica. Ea a fost finalizata din banii enoriasilor", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. (Doina GANEA)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.