Educație

Elevii, interesati de cultura iudaica

Iulia Nicolaie
10 oct 2009 1705 vizualizări
Copiii au fost curiosi sa afle diferentele dintre crestinism si iudaism

Cu ocazia Zilei Holocaustului, sarbatorita an de an pe 9 octombrie, mai multi elevi de la Scoala "Stefan cel Mare" si Scoala nr. 7 din Focsani au facut o scurta vizita la sinagoga din Focsani, pentru a intelege mai bine cultura si religia evreilor, un popor greu incercat, care s-a apropiat de decadere in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cind 6 milioane de evrei au pierit in lagarele naziste. Copiii au fost mai mult decit interesati de sarbatori, obiceiuri religioase si multe alte detalii, punind intrebari de oameni mari, precum "De ce se spune ca evreii sint poporul ales?". Reprezentantii comunitatii evreiesti au incercat insa sa ii lamureasca intr-un limbaj adecvat, cit mai pe intelesul lor. Holocaustul este considerat una dintre cele mai negre perioade din istoria lumii, in cultura iudaica fiind desemnat prin termenul "Shoah", care inseamna catastrofa sau distrugere totala. In acea perioada, evreii din Europa ocupata de nazisti erau complet dezarmati si deznadajduiti, iar populatia locala, din cauza conceptiilor antisemite si a temerilor fata de nazisti, s-a complacut in aceasta situatie neagra, evident cu mai multe exceptii eroice. Dupa scurta lectie de istorie, micutii au urcat la etaj unde au putut admira o expozitie inedita de fotografii. "Imi place mult sinagoga, este foarte interesanta, mai ales modul in care este decorata. Lacasele lor de cult sint deosebite fata de ale noastre", ne-a spus incintata Roxana Ciobanu, eleva in clasa a VI-a la Scoala "Stefan cel Mare". Inainte de a veni la sinagoga, unii dintre elevi au putut urmari un film documentar legat de unul dintre cele mai terifiante genociduri din istorie la scoala, iar altii au avut parte de expozitii de carte cu aceeasi tema, la biblioteca scolii. Printre organizatorii acestei actiuni se numara profesoarele Ionela Partene, Anisoara Tache, invatatoarea Aurica Aldea si bibliotecara Elena Blanaru. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.