Educație

Parinti, atentie unde va inscrieti copilul!

Iulia Nicolaie
30 sep 2009 1115 vizualizări
In Vrancea functioneaza doar cinci unitati de invatamint particulare preuniuversitare autorizate u dascalii care predau in scoli fara autorizare de functionare sau acreditare nu beneficiaza de recunoasterea vechimii

Inspectoratul Scolar Judetean a primit in aceste zile o adresa din partea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP), in care se arata ca parintii ar trebui sa verifice in prealabil documentele care atesta functionarea legala a unitatilor scolare la care isi inscriu copiii. "ARACIP recomanda tuturor beneficiarilor directi si indirecti sa solicite, la inscrierea intr-o unitate privata de invatamint, documentul care atesta functionarea legala a acesteia, respectiv autorizatia de functionare provizorie pentru specializarea pe care doresc sa o urmeze. Unitatile de invatamint preuniversitar particular au dreptul sa inscrie copii doar daca dispun de autorizatie de functionare provizorie sau acreditare", se arata in document. In Vrancea functioneaza doar cinci unitati de invatamint preuniuversitar autorizate. Este vorba despre scolile postliceale sanitare "Vasile Alecsandri", "Carol Davila" si "Christiana" si gradinitele "Armonia" si "Maria, ajutorul copiilor". Majoritatea unitatilor neautorizate in Vrancea sint gradinite, neexistind scoli in astfel de situatii. Inspectorul scolar responsabil cu invatamintul particular preuniversitar, Ion Ionascu, a declarat ca documentatia necesara persoanelor juridice care vor sa acrediteze sau sa autorizeze o unitate scolara este destul de stufoasa, fapt care ii sperie pe multi dintre cei cu astfel de initiative. Si dascalii care ocupa un post in astfel de unitati trebuie sa stie ca nu li se recunoaste vechimea in educatie. "ARACIP atrage atentia asupra faptului ca MECI nu recunoaste studiile elevilor scolarizati de persoanele juridice care nu respecta prevederile legii in domeniul invatamintului. Persoanele scolarizate fara baza legala nu beneficiaza de drepturile ce decurg din calitatea de elev si nu pot participa la examenele de finalizare a studiilor, organizate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. De asemenea, cadrele didactice care isi desfasoara activitatea in unitati de invatamint preuniversitar fara autorizare de functionare sau acreditare nu beneficiaza, pentru perioada respectiva, de recunoasterea vechimii in invatamint", se mai arata in adresa de la ARACIP. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.