Educație

Incursiune Orient la Centrul de Limbi Straine

Iulia Nicolaie
17 aug 2009 994 vizualizări
Cei prezenti au luat parte la cursuri de araba si turca, au degustat mincaruri traditionale si au putut achizitiona haine, bijuterii sau condimente aduse de Asociatia Surori Musulmane din Bucuresti u Islamul protejeaza femeile pentru a le pastra gingasia si frumusetea , au dezvaluit doamnele musulmane care traiesc in tara noastra

Vrincenii pasionati de studiul culturii si civilizatiei orientale au putut sa patrunda pentru citeva ore in aceasta lume atit de diferita de a noastra. Intilnirea interculturala de simbata, care a avut loc la Centrul de Limbi Straine al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu", a debutat cu doua ore de cursuri de limba araba si turca, timp in care cei interesati au putut sa invete lucruri interesante legate de lexic sau de gramatica. Spre exemplu, in limba araba nu exista majuscule sau diferente intre scrisul de tipar si cel de mina, iar fiecare litera are patru forme, in functie de pozitia sa in cadrul cuvintului. Si limba turca are secretele ei, iar printre acestea se numara faptul ca armonia sonora este litera de lege in invatarea acestei limbi, formele cuvintelor fiind dependente de o buna sonoritate a frazelor. Majoritatea celor care au luat parte la cursuri s-au declarat incintati si s-au inscris pentru a studia permanent aceste limbi. Membrele Asociatiei "Surori Musulmane" din Bucuresti au promis ca vor veni la Focsani lunar pentru a-i familiariza pe doritori cu limbile orientale. Pe linga cursurile de limbi straine, cei prezenti au putut degusta mincaruri traditionale precum cus-cus, bame si pui in sos tomat, orez cu mirodenii sau pui invelit in lipie. Standul de degustare a avut un real succes, preparatele fiind "devorate" in doar citeva minute. Oaspetii au amenajat si o expozitie cu vinzare in care s-au regasit haine traditionale, curmale si smochine, bijuterii de calitate si condimente exotice. Dezbaterile care au urmat micului festin au vizat viata femeii musulmane, iar reprezentantii minoritatii au demontat prejudecatile existente cu privire la acest concept atit de controversat. "Islamul protejeaza femeile pentru a le pastra gingasia si frumusetea. Din acest motiv le sint permise unele lucruri ce le sint interzise barbatilor. Permisiunea de a folosi lucruri care i se potrivesc femeii este completata de interdictia de a folosi lucruri care ii afecteaza feminitatea, precum hainele barbatesti sau adoptarea gesturilor si comportamentului masculin in general", au povestit reprezentantii Asociatiei "Surori Musulmane". Coordonatorul Centrului de Limbi Straine, Anamaria Catanoiu, a mentionat ca pe viitor este foarte posibil sa se organizeze astfel deintilniri si cu minoritatea evreiasca din judet, pentru o mai buna comunicare intre culturi si religii. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.