Educație

Disponibilizari in educatie, inainte de inceperea noului an scolar

Iulia Nicolaie
30 iul 2009 1645 vizualizări
Personalul din invatamint ar putea fi redus semnificativ incepind cu 1 septembrie, din cauza crizei financiare u la nivelul întregii tari, în învatamintul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi, intre care citeva sute si in Vrancea u in vizor vor intra cadrele necalificate, suplinitorii si personalul auxiliar

Dupa scandalul de la examenul de titularizare, oficialii din Educatie incep sa dea semnale ca vor sa reduca numarul de posturi pentru personalul didactic si auxiliar din invatamint incepind cu anul scolar urmator. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a transmis zilele trecute catre inspectoratele scolare judetene numarul posturilor finantate din bugetul de stat, valabile incepind cu 1 septembrie. Astfel, la nivelul intregii tari, in invatamintul preuniversitar se vor reduce aproximativ 20.000 de posturi. Masura anti-criza a Ministerului Educatiei nu afecteaza doar personalul nedidactic, ci loveste si in educatori, invatatori sau profesori, in special in scolile care au un numar mic de copii. Justificarea acestor intentii se pare ca ar fi criza economica, bugetul invatamintului fiind semnificativ redus in acest an. Pe de alta parte, in acordul semnat in luna mai de catre federatiile sindicale si membrii Guvernului se specifica si faptul ca in acest an nu se vor face disponibilizari in educatie.


Dispar zeci de clase


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca nu pot estima cite persoane pot fi date afara din invatamintul vrincean, insa se vorbeste ca va fi vorba de aproximativ 300 de salariati. "Nu avem nici o situatie in acest sens", a declarat inspectorul scolar general adjunct Stan Rogoz. "Am primit o adresa de la Ministerul Educatiei prin care se solicita ca la clasele V- VIII media elevilor sa fie de 25 in clasa, iar la I-IV de 20. Probabil reglarea se va face acolo unde este cazul, fara a se afecta accesul la educatia copiilor", a precizat "generalul" Iordache Bostan in urma cu citeva zile. Oficialii scolari spun ca directorii sint obligati, de o nota transmisa prin intermediul inspectoratelor scolare, sa respecte criteriul economic in intocmirea normelor didactice, astfel incit sa dispara clasele cu numar mic de copii si sa existe o medie de 25 de elevi intr-o clasa, la nivel gimnazial, liceal si profesional, si o medie de 20, la nivel primar. Un calcul estimativ arata ca, fata de planul de scolarizare aprobat in primavara 2009 pentru anul scolar 2009 - 2010, din judetul Vrancea ar putea sa dispara peste 30 de clase, insa cifra nu este oficiala. Cert este ca o parte din clase vor fi comasate in urma consultarilor cu directorii, iar prioritate vor avea titularii de posturi. Pe de alta parte, ministrul Ecaterina Andronescu a sustinut pe posturile nationale de televiziune ca masura reducerii personalului didactic are ca obiectiv indepartarea suplinitorilor necalificati din invatamint.


Directorii scolilor din Focsani nu-si fac probleme

Sindicalistii vrinceni spun ca nu este binevenita o astfel de actiune, dar si ca momentan aceste schimbari sint doar la nivel de discutie. In plus, acestia mai spun ca nu este un moment propice pentru schimbari in ceea ce priveste personalul din educatie tocmai acum, dupa ce s-a finalizat si examenul de titularizare si s-au tinut sedintele publice pentru ocuparea posturilor didactice. "Am luat legatura cu cei de la federatie, dar a fost mai mult o intilnire informala. Colegii si-au exprimat nemultumirea asupra faptului ca s-a luat aceasta decizie fara sa se studieze impactul sau. De asemenea, este foarte probabil ca in clase numarul elevilor sa depaseasca 28- 30 de elevi, lucru care poate influenta activitatea instructiv- educativa. Operatiunea aceasta nu trebuia desfasurata acum, in timpul miscarii personalului didactic", a declarat liderul SLI Vrancea, Constantin Grigore. La nivelul ISJ Vrancea, adjunctul Emil Onea spune ca se scot posturi de la suplinire si ca este posibil sa se umble si la personalul nedidactic. Directorul Colegiului National "Unirea", profesorul Cornel Noana, nu isi face probleme in acest sens. "La noi multe posturi sint deja blocate, nu ni s-a mai dat voie sa angajam. Nu au cum sa disponibilizeze daca nu se umbla la norma, iar personalul auxiliar este deja subincadrat", a precizat Cornel Noana. "Noi nu avem situatii de acest fel in scoala noastra. Este posibil ca aceste schimbari sa se faca in mediul rural sau doar la anumite scoli care au functionat asa (n.r.- cu un numar redus de elevi in clasa)", a punctat si Tiberiu Dima, directorul Scolii "Ion Basgan" din Focsani. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca eventualele disponibilizari nu ii vor viza in nici un caz pe profesorii titulari, cei intrati in vizorul MECI fiind cadrele necalificate. (Iulia NICOLAIE )



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.