Educație

Teatrul labirint, la a treia editie

Iulia Nicolaie
20 iul 2009 1198 vizualizări
Spectacolul inedit s-a numit Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte u la proiect au luat parte 40 de elevi de la mai multe licee

Liceul Pedagogic "Spiru Haret" a fost, pentru o zi, o mare scena pe care s-au perindat chirurgi nebuni, creatoare de moda, hoti, printese si gradinari. Elevii implicati in proiectul "Cui ii este frica de Minotaur?" au pus la punct ultima etapa a programului, printr-o noua experienta de teatru experimental, care i-a incintat peste masura pe spectatorii care au intrat in mod gratuit intr-o lume de basm. Proiectul a purtat numele "Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte". Odata intrat in labirint, spectatorul este el insusi protagonistul povestii, trecind, pe rind, printr-o multitudine de stari emotive precum teama, bucurie, curiozitate sau neputinta. Starile devin cu atit mai intense, cu cit acesta este privat de simtul vazului, spre exemplu, si experimenteaza senzatii care de care mai interesante. Proiectul apartine Asociatiei Epsilon III in parteneriat cu Liceul Pedagogic "Spiru Haret" si Teatrul "Mr. Gh. Pastia" Focsani. Pe parcurs, in program s-au implicat si elevi din alte unitati scolare precum Colegiul National "Al. I. Cuza", Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea", Colegiul National "Unirea", dar si un elev de la Scoala "Stefan cel Mare". Experientele traite in momentele parcurgerii itinerariului de peste 30 de minute se noteaza pe hirtie la sfirsitul drumului, iar costurile sint suportate de "Tineret in actiune", un program al Comisiei Europene. "Unul dintre cistigurile cele mai mari este prietenia care ii leaga pe cei implicati. Proiectul reprezinta si o depasire a granitelor intre virste si intre licee", a fost de parere directorul adjunct de la Liceul Pedagogic, Carmen Ion. La spectacolul de ieri au luat parte 40 de tineri care au muncit pe brinci la proiect, unii dintre ei lucrind chiar 10 - 12 ore pe zi. "Aici tinerii invata notiuni ca lucrul in echipa, creativitate, leadership, foarte utile la o facultate cu profil artistic, dar si la una din domeniul economic, spre exemplu, unde creativitatea e la mare pret astazi", a afirmat Adrian Cigleneanu, trainer principal. Liceenii implicati s-au declarat incintati de proiectul la care au muncit trup si suflet, dar nu au omis sa spuna ca deseori intimpina si reactii negative din partea celor care intra in labirint. Multi spectatori vor sa paraseasca "scena" sau se sperie in diferite momente, dar elevii reactioneaza spontan in orice situatie, calmind spiritele. Mai multe informatii despre acest proiect pot fi aflate de pe blogul http://minotaurdefocsani.blogspot.com.

Un nou proiect inedit, pe cale de a se realiza

Tot prin intermediul proiectului "Tineret in actiune" al Comisiei Europene, organizatorii vor sa inceapa un nou program pentru tineri intitulat "Povestind Focsaniul", avind deja ca exemplu "Povestind Bucurestiul". Proiectul va incepe cel mai probabil din toamna si va fi finalizat la rindul sau cu un labirint. Prin intermediul acestei actiuni, Focsaniul va fi povestit online prin filmulete, fotografii, texte si diverse povestiri, iar povestile din oras vor putea prinde viata prin teatru, expozitii si multe altele. "Dorim sa multumim Liceului Pedagogic, doamnei Carmen Ion, Colegiului "Cuza" si profesoarei Silvia Chelariu, dar si celor de la Teatrul Municipal "mr. Gh. Pastia", prin domnul Sorin Francu", au tinut sa mentioneze organizatorii. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.