Educație

Emotii si subiecte accesibile la prima proba scrisa a Bac-ului

Iulia Nicolaie
27 iun 2009 1284 vizualizări
Ieri s-a desfasurat proba la limba si literatura romana u elevii au avut de realizat un eseu pe baza unui roman psihologic din perioada interbelica, cei mai multi dintre candidati optind pentru Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi , de Camil Petrescu u extragerea subiectelor s-a facut sub lacat Probele scrise ale examenului de bacalaureat au demarat in forta cu testarea la limba si literatura romana.

Absolventii claselor a XII-a au avut de rezolvat trei subiecte. Primul dintre ele viza probleme de vocabular, cel de-al doilea a fost structurat pe marginea operei "Mara" de Ioan Slavici, iar in ultimul subiect candidatii au avut de realizat un eseu de citeva pagini, in care li s-a cerut sa prezinte tema si viziunea despre lume, reflectata intr-un roman psihologic din perioada interbelica. Majoritatea tinerilor au ales, la acest punct, sa comenteze romanul "Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi" de Camil Petrescu. Elevii, strinsi cu mic, cu mare, in curtea centrelor de examen au fost mai mult decit emotionati, insa majoritatea dintre ei au iesit cu zimbetul pe buze din sala. "Subiectele mi s-au parut usoare, iar cel mai dificil dintre ele mi s-a parut comentariul. Pentru bacalaureat am invatat doar in ultima saptamina si pina acum a fost bine. La oral am luat doar 10. Pe viitor vreau sa urmez facultatea de asistenta sociala la Galati", ne-a spus increzatoare Elena Alexandru. Pe de alta parte, tinerii de la Seral au fost mai rezervati in privinta sanselor de promovare a Bac-ului. "Subiectele au fost si grele unele si altele usoare. M-am apucat de invatat doar cu doua saptamini inainte. Noi am avut de invatat subiectele din 2007, dar nu cred ca voi reusi sa promovez in aceasta sesiune. Lenea a fost mare", a raspuns sincer Mirela, care a adaugat ca la ultimul subiect i-a picat un eseu pentru care nu a fost pregatita, dar si ca vrea sa studieze la o facultate in domeniu Turismului. Oficialii Inspectoratului Scolar spun ca proba de ieri a decurs bine, fara incidente, iar inspectorul scolar general, Danut Popoiu, a spus ca acesta va fi un Bac perfect. "Pina in acest moment, la Comisia Judeteana nu s-a primit nici o sesizare in legatura cu proba de astazi. Reprezentantul Ministerului si membrii Comisiei Judetene au mers in centre si au monitorizat respectarea metodologiei. Din punctul meu de vedere, subiectele sint accesibile. Nu consider ca sint motive ca un absolvent de liceu sa nu poata dezvolta subiectele pentru a obtine o nota onorabila", ne-a spus inspectorul scolar de limba romana, Maria Lupu.


Doar doi absenti si nici un eliminat


Proba de limba si literatura romana a decurs ieri cum nu se poate mai bine, mai ales daca luam in calcul si prezenta crescuta la examen, dar si faptul ca nici un absolvent de liceu nu a fost eliminat din examen. Astfel, dintre cei care sint la Zi, au dat proba astazi un numar de 2.564 de elevi si doar unul dintre ei a absentat, iar de la Seral au participat 194 de tineri si doar un candidat nu a fost prezent. De la Fara Frecventa a participat doar un candidat, in timp ce de la Frecventa Redusa au dat Bac-ul 178 de tineri. Anul acesta, dupa o lunga perioada de timp, extragerea subiectelor s-a facut sub lacat. Comisia Natonala pentru Bacalaureat a hotarit joi ca extragerea subiectului pentru probele scrise din aceasta sesiune nu mai are caracter public. Ieri, nici dascalii de limba romana care au venit sa-i sustina pe "bacalaureati" nu au stiut ce subiecte au avut acestia de tratat pina nu au iesit din examen. "Anul asta nu am putut afla nimic legat de subiecte. Intr-adevar este un lucru benefic, avem o mai mare siguranta ca nu se va mai copia. Eu nici nu am stiut ce le-a picat pina nu au iesit", ne-a spus o profesoara. Decizia oficialilor din Ministerul Educatiei nu face decit sa stopeze transparenta din ultimii sapte ani, perioada in care s-a permis accesul presei la extragerea variantelor de subiect de la bacalaureat, capacitate, titularizare si de la tezele cu subiect unic. Emotiile continua, intrucit pe 30 iunie absolventii de liceu vor sustine proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie vor lua parte la proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Pe 2 iulie va avea loc ultima proba, cea la alegere dintre disciplinele celorlaltor arii curriculare. Rezultatele vor fi afisate pe 5 iulie, iar cei care doresc sa conteste notele obtinute o pot face in aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 - 20.00. Contestatiile urmeaza sa fie rezolvate in zilele de 7 si 8 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate pe 9 iulie. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.