Educație

Salariile profesorilor, din nou subiect de disputa

Iulia Nicolaie
5 iun 2009 1248 vizualizări
Federatiile sindicale au puncte de vedere diferite privind grila de salarizare din invatamint pusa in discutie in aceasta perioada

Sindicalistii din invatamint analizeaza in aceste zile grila de salarizare propusa de Ministerul Educatiei, insa se pare ca negocierile se impotmolesc la Ministerul Muncii, conform declaratiilor liderilor FEN. Acestia sustin ca nu sint de acord cu diferentele salariale intre sectoarele bugetare, dar nici cu plata diferentiata a dascalilor care au acelasi nivel de pregatire. "în cadrul discutiilor, reprezentantii FEN au fost obligati sa negocieze atit cu reprezentantii ministerului cit si ai unor federatii sindicale care au preferat sa sustina partea guvernamentala. Mai precis, MECI a propus o salarizare diferentiata intre profesorii din invatamintul primar si gimnazial si cei de liceu. FEN nu a sustinut aceasta idee, considerind ca la studii egale salariile nu pot fi diferite. în acel moment s-a cerut o pauza pentru ca organizatiile sindicale sa se puna de acord", se arata intr-un comunicat al sindicalistilor de la FEN, care se pare ca au reusit sa-i convinga si pe cei de la FSLI sa accepte acelasi salariu pentru studii similare, indiferent de tipul de unitate scolara la care predau cadrele didactice. FEN a mai contestat si anexa trimisa de minister, conform careia sporurile salariale vor fi diminuate, considerind-o inacceptabila, parere la care adera si liderul local FEN, Paulina Roscan. Pe de cealalta parte, lideul SLI Vrancea, care numara peste 5.000 de membri, Constantin Grigore, considera ca sumele prevazute in grila de salarizare au cunoscut o crestere substantiala. Acesta a dat ca exemplu salariul unui profesor debutant, care la ora actuala este de 968 lei, iar incepind cu 1 ianuarie 2010 va creste la 1.660 lei, mentionind si faptul ca in suma sint incluse si sporuri. "La o analiza a grilei de salarizare, constat o crestere evidenta a salariilor, care ne mai apropie de alte categorii de bugetari. Ramine insa sub semnul intrebarii daca aceste majorari vor putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2010", a opinat Grigore. Conform formei actuale a grilei de salarizare din invatamint, salariul unui dascal debutant va fi cuprins intre 1.660 si 2.600 de lei, in functie de studii, fapt care i-ar putea indemna pe multi tineri sa reconsidere varianta unei slujbe la catedra. Intre timp, conform sindicalistilor, negocierile s-ar putea prelungi pina la sfirsitul lunii. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.