Educație

50% din profesorii pensionari vor in continuare la catedra

Iulia Nicolaie
10 feb 2009 1736 vizualizări
204 profesori pensionabili pot parasi catedra incepind cu 1 septembrie, dar jumatate dintre acestia vor sa predea in continuare u un grup de parinti ai copiilor de la Scoala Soveja solicita ca dascalii pensionabili sa fie trimisi acasa u la fel si un grup de tineri profesori de la doua colegii din Focsani, care se intituleaza ramura tinara a invatamintului vrincean

Inspectoratul Scolar a inregistrat nu mai putin de 101 cereri pentru prelungirea activitatii didactice a dascalilor care au depasit virsta pensionarii, dintr-un numar de 204 cadre pensionabile. Cele mai multe dintre solicitari apartin invatatorilor, educatoarelor si profesorilor de limba si literatura romana sau biologie. Pe de alta parte, la unele materii, dascalii nu au cerut continuarea activitatii scolare, spre exemplu in cazul catedrelor de fizica, chimie, limba engleza, geografie, cultura civica, educatie plastica, electrotehnica sau prelucrarea lemnului. Restringerile de activitate se vor face in functie numarul necesar de posturi didactice, evolutia demografica, planurile de scolarizare si de dinamica resurselor umane. De mentionat este si faptul ca unii dintre dascali vor iesi la pensie, dar in acelasi timp si orele de curs predate de acestia vor fi restrinse sau nu vor mai intra deloc in programa scolara. Aceasta situatie este frecvent intilnita in mediul rural, unde numarul de copii care se inscriu la scoala este din ce in ce mai mic, invatamintul simultan fiind singura solutie pentru acesti scolari. Legea privind cumulul pensie-salariu este indelung disputata atit de profesori cit si de parinti. Astfel, un grup de parinti ai copiilor de la Scoala Soveja solicita, printr-o adresa trimisa la Inspectoratul Scolar, ca dascalii pensionabili din unitate sa fie trimisi acasa.


Dascalii tineri vs pensionari


Nici "ramura tinara a invatamintului vrincean", dupa cum se autodenumesc cadrele didactice din doua colegii din Focsani, nu este de acord cu mentinerea pe post a profesorilor trecuti cu mult de virsta pensionarii. "In urma concursului de titularizare, in ultimii ani, zeci de candidati care au obtinut note peste 7 (cu drept de titularizare), functioneaza tot ca suplinitori, de cele mai multe ori neavind ce sa mai ocupe, posturile fiind blocate prin prelungirile de activitate. Aspectul invocat aduce cu sine si o cheltuiala pe care MECI o suporta, de vreme ce candidatii nu se fixeaza pe post, situatia repetindu-se in fiecare an. In speranta ca ne-ati inteles problemele, avem certitudinea ca, impreuna cu membrii Consiliului de Administratie al ISJ Vrancea, veti analiza cu atentie situatia si veti tine cont si de rugamintea noastra", se arata in adresa trimisa inspectorului scolar general, Iordache Bostan de catre un grup de profesori de la Colegiile tehnice "Ion Mincu" si Edmond Nicolau". Acesta a prezentat insa si un alt punct de vedere asupra acestei situatii, avind in vedere situatia dezastruoasa de la titularizarea de anul trecut, fiind de parere ca profesorii cu experienta la catedra, desi pensionalbili, sint de preferat suplinitorilor necalificati. Dascalii nu au stat prea bine la capitolul promovarii examenelor, titularizarea dovedindu-se o proba mult prea grea pentru multi dintre ei. Astfel, rezultatele din 2008 au fost printre cele mai slabe obtinute in ultimii ani. Din 455 de note, doar un sfert au fost peste 7, dar nici acestea nu au asigurat titularizarea, deoarece numarul de posturi a fost limitat, asa cum sustin si dascalii de mai sus. La examen a plouat cu note de 1, 2 si 3 si doar 358 de note au fost peste 5. (Iulia NICOLAIE)


Nevasta lui Bostan vrea prelungirea activitatii


Maria Bostan, sotia profesorului de matematica-fizica, Iordache Bostan, a depus cerere pentru prelungirea activitatii didactice dupa data de 1 septembrie. Nu este vorba despre sotia "generalului" scolilor, ci a profesorului din comuna Paunesti, Iordache Bostan, mai mic cu doar un an fata de seful Inspectoratului Scolar Judetean, care poarta acelasi nume. Inspectorul scolar general ne-a povestit ca tizul sau ii este ruda indepartata si ca au facut armata impreuna, dar si ca s-au intilnit doar de citeva ori de atunci. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 23 ore, 59 minute, 41 secunde
Legea care ar trebui sa rezolve aceasta controversata situatie ar trebui sa fie legea COMPETENTEI SI A VERTICALITATII. Nicio alta lege nu va reusi sa ridice calitatea invatamantului romanesc despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.