Educație

Incepe consilierea seniorilor de gimnaziu

Iulia Nicolaie
9 feb 2009 1298 vizualizări
Inspectoratele scolare vor distribui brosuri informative u dascalii doresc revenirea la examenul de admitere

Pregatirile pentru admiterea la liceu intra in linie dreapta incepind cu aceasta saptamina. Astfel, scolarii de clasa a VIII-a vor primi consiliere din partea dirigintilor, pentru a alege cea mai potrivita unitate de invatamint. Pentru o mai buna informare a elevilor, Inspectoratele Scolare vor trebui sa distribuie brosuri informative cu o luna inainte de inscrierea la liceu. Toate unitatile scolare vor primi brosurile pina pe 5 mai, acestea urmind sa ajunga la elevi cel tirziu pe 5 iunie. Materialele vor cuprinde liste cu licee si scoli de arte si meserii, adresele acestora, planuri de invatamint, profiluri si specializari, dar si media ultimului admis la fiecare domeniu si calificarile pe care scolarii le pot obtine dupa finalizarea cursurilor. Dupa data de 17 iunie, toate unitatile scolare vor trebui sa afiseze rezultatele tezelor cu subiect unic si ierarhia absolventilor de clasa a VIII-a, in functie de medii. Repartizarea pe calculator se va face pina pe 3 iulie, iar a doua zi vor fi afisate listele cu candidatii admisi, in ordinea descrescatoare a mediilor, dar si numarul de locuri libere ramase. Ghinionistii care nu prind un loc la liceu in aceasta perioada, se pot inscrie intre 6 si 10 iulie, in cadrul celei de-a doua etape de repartizare, aflind deznodamintul final pe 14 iulie. "înscrierea in licee sau in scoli de arte si meserii de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic (respectiv la examenul de capacitate, pentru absolventi de pina in anul 2003 inclusiv, ori la testele nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007) are o pondere de 50%, iar media generala de absolvire a claselor a V-a si a VIII-a are o pondere de 50%. Exceptie fac liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor la limba materna", se arata in metodologia de organizare si desfasurare a admiterii din invatamintul liceal si profesional de stat.


Profesorii vor examen de admitere la liceu


Forumul Didactic.ro a facut recent un sondaj pentru a analiza desfasurarea sesiunii din decembrie 2008 a tezelor cu subiect unic si pentru a afla care sint parerile profesorilor despre acest sistem de evaluare a elevilor. Peste 66% dintre dascali sint de parere ca rezultatele la tezele unice nu sint concludente, deoarece se poate copia foarte usor, iar supravegherea si corectura sint problematice. în opinia a 76% dintre cadrele didactice subiectele au fost de dificultate medie si au corespuns standardelor actuale de evaluare a scolarilor. Majoritatea profesorilor sustin ca revenirea la vechiul examen de admitere ar fi cea mai buna varianta. "Sustin revenirea la examenul de admitere in liceu, mai ales ca aud de la alti parinti din alte orase din tara ca s-a copiat la tezele unice cu acordul tacit al supraveghetorilor. De asemenea, ar trebui evaluati profesorii nu atit din punct de vedere al competentelor privind predarea unei anumite discipline, cit al competentelor pedagogice", comenteaza Iris, pe forumul didactic.ro. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.