Educație

Leon Kalustian, in bronz la Biblioteca pentru Copii

Iulia Nicolaie
24 ian 2009 1231 vizualizări
Gazetarul si scriitorul vrincean a primit multe flori din partea copiilor

Oficialitatile vrincene au asistat ieri la dezvelirea bustului gazetarului Leon Kalustian, in cadrul Sectiei pentru Copii si Tineret a Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu". "Sper ca in viitor sa mai avem astfel de posibilitati ca cea de astazi, pentru ca Focsaniul are multe personalitati care trebuie sarbatorite in acest fel", a declarat primarul orasului, Decebal Bacinschi. La eveniment au fost prezente numeroase personalitati politice si culturale, printre care vicepresedintele PNL, senatorul Varujan Vosganian, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dragos Birladeanu, publicistul Vartan Arachelian, arh. Dr. Zareh Baronian si nepotul scriitorului Leon Kalustian. Evenimentul dezvelirii bustului a fost urmarit cu mare interes de catre copiii prezenti la biblioteca, acestia depunind pe rind flori la bustul marii personalitati. Scriitorul Varujan Vosganian, care este si presedintele Uniunii Armenilor din Romania, a tinut sa multumeasca autoritatilor pentru acest eveniment si sa isi arate admiratia pentru gazetarul de origine armeana. Politicianul a adaugat ca armenii au radacini vechi in oras, fiind stabiliti in Focsani de mai bine de 300 de ani. Dupa discursurile omagiale, invitatii au putut admira o expozitie dedicata lui Leon Kalustian in incinta Bibliotecii. Leon Kalustian a fost unul dintre cei mai semnificativi ziaristi si scriitori ai epocii sale, renumit pentru modul sau creativ si taios in aceleasi timp de a scrie despre momente de acum istorice. In memoria sa, in Focsani exista o strada periferica ce-i poarta numele, fosta strada Tunelului. In perioada in care a scris in gazete, si-a semnat articolele cu pseudonime, asa cum se obisnuia in epoca. Leon Kalustian s-a nascut intr-o familie de armeni, ajunsi prin vitregiile istoriei in tinuturile Vrancei, pe care le-a parasit, pentru a-si face un rost in Capitala. Leon Kalustian a fost si un pamfletar de temut, care a aparat cu condeiul sau valorile democratice. Ca urmare a articolelor sale de tip justitiar, la 8 mai 1951 este arestat alaturi de o sumedenie de personalitati ale vietii politice si religioase din Romania. Pe 30 decembrie 1960 este arestat pentru a doua oara. Moare la 24 ianuarie 1990, slujba de inmormintare avind loc la cimitirul armenesc din Focsani. La biblioteca pot fi gasite multe dintre scrierile sale. (Iulia NICOLAIE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.