Educație

Casa monument mutilata din nestiinta

Iulia Nicolaie
15 ian 2009 2419 vizualizări
Casa monument istoric din strada Cernei a fost salvata la timp

O casa monument istoric de pe strada Cernei din Focsani a fost consolidata si reabilitata, dupa ce a fost distrusa partial din neatentia proprietarului, printr-o interventie neautorizata. Fapta a fost sesizata la Parchet de catre Directia pentru Cultura, iar proprietarul s-a ales cu dosar penal, dar a fost pasuit de o pedeapsa mai grava deoarece s-a angajat sa restaureze si sa aduca imobilul la forma initiala. "Proprietarii nu au stiut ca trebuie sa respecte anumite norme si au facut o interventie neautorizata, insa tot ei l-au reabilitat in mai putin de patru luni", a declarat Paraschiv Usturoi, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Oficialul ne-a mai informat ca in aceeasi situatie s-a aflat si Casa Ibraileanu, unde a functionat fostul sediu al Partidului Romania Mare, dar ca si acolo se vor face lucrari de reabilitare. "Si la Casa Ibraileanu situatia va fi rezolvata, momentan lucrarea este in stadiul de proiect", a adaugat Paraschiv Usturoi. Casa din strada Cernei nr. 27-29 a fost construita la inceputul secolului XX de catre familia Constantin Georgescu, iar initialele familiei sint inscrise pe fatada. Imobilul este amplasat in nordul orasului, linga Piata Moldovei. Casa are o valoare deosebita prin arhitectura caracteristica sfirsitului secolului XIX, cu un singur nivel, cu beci si cu pereti din zidarie portanta. Autoritatile spun ca este nevoie de ingrijirea si pastrarea acestor case date fiind demolarile masive facute in timpul regimului comunist, cind a fost efectiv schimbata arhitectura specifica tirgului Focsanilor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 2 ore, 12 minute, 41 secunde
Mai ne=- a Puiu , omul din vara lucreaza ;a casa si tu acum te-ai trezit? E cald in Birou cu fetele alaturi ....mai iesi si tu in lume!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.