Educație

Elevii stranieri se incurca in hirtii

Iulia Nicolaie
14 ian 2009 1211 vizualizări
Scolarii trebuie sa prezinte situatia scolara anterioara

Birocratia incepe sa fie un aspect ingrijorator si in invatamint, mai ales in aceasta perioada, in care foarte multi elevi se intorc in tara pentru a-si continua aici cursurile. In afara de procesul greoi de readaptare la societatea romaneasca si la sistemul educational de aici, scolarii trebuie sa alerge dupa hirtii, copii si aprobari. Elevii care au invatat ani buni in strainatate trebuie sa faca rost de teancuri intregi de documente pentru a se putea inscrie la o unitate scolara din judet. Astfel, copiii reintorsi in tara trebuie sa intocmeasca un dosar stufos, care sa contina o cerere vizata de directorul unitatii la care urmeaza sa se inscrie, un act care sa prezinte situatia sa scolara de peste hotare si copii ale certificatului de nastere, pasaportului si cartii de identitate, daca este cazul. Acest dosar trebuie depus la secretariatul Inspectoratului Scolar. In aproximativ doua saptamini, elevul poate obtine de la Ministerul Educatiei aprobarea de inscriere. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, a mentionat ca, in tot acest timp, elevul poate totusi sa mearga la cursuri la scoala la care doreste sa se inscrie, bineinteles in limita numarului de locuri si in urma aprobarii conducerii scolii. Lucrurile devin mai complicate cind parintii nu stiu ca trebuie sa faca rost de situatia scolara a elevului din perioada in care acesta a studiat in strainatate, iar fara acest document inscrierea poate destul de dificila. In plus, dupa obtinerea acestor aprobari, scolarii trebuie sa sustina unele diferente pentru a se stabili nivelul educational dar si cel de cunoastere a limbii romane. In acest an scolar, 211 elevi din tarile europene s-au intors in Vrancea, in timp ce doar 100 au plecat peste hotare, spre deosebire de anii trecuti, cind numarul celor plecati era mult mai mare. ISJ estimeaza in continuare ca se vor intoarce si alti elevi, in contextul crizei financiare mondiale. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.