Educație

S-a terminat vacanta, incep schimbarile

Iulia Nicolaie
6 ian 2009 1423 vizualizări
Scolarii urmeaza sa ia vacanta din nou pe 31 ianuarie u dascalii se pregatesc de negocieri cu guvernul Boc

De ieri, scolarii vrinceni au revenit in bancile scolii pe ultima suta de metri a primului semestru, dar numai pentru o scurta perioada, mai exact pina pe 30 ianuarie, cind se incheie primul semestru. Dupa recreerea de doua saptamini de sarbatori, elevii se pot odihni din nou, incepind cu 31 ianuarie, pina pe 8 februarie. Scolarii vor mai avea o mini-vacanta de Pasti, pentru ca abia in data de 13 iunie sa intre in mult asteptata vacanta de vara. Studentii vrinceni nu sint la fel de avantajati intrucit, incepind cu data de 19 ianuarie, majoritatea va intra in sesiunea de examene de finalizare a primului semestru, care dureaza in jur de trei saptamini. Cursurile vor reincepe in jurul datei de 25 februarie, dupa o binemeritata vacanta, in functie de facultatea la care sint inscrisi. Daca pe elevi si studenti ii asteapta o perioada cit de cit relaxata, dascalii se pregatesc de negocieri cu guvernul nou format. Guvern format din politicieni care promiteau ca, daca vor fi alesi, vor aplica legea de marire a salariilor inca din prima zi de mandat. Acestia si-au ignorat insa propriile promisiuni si iau masuri si mai aspre in ceea ce ii priveste pe profesori. Astfel, cadrele didactice pensionate care ocupa posturi de suplinitori vor fi platite cu ora, nemaiputind sa cumuleze mai multe norme, aceasta masura urmind sa fie pusa in aplicare in toamna. Inspectorii scolari dezaproba aceasta masura, fiind de parere ca nu este de nici un folos. "Mereu am cautat sa sprijinim oamenii calificati si prioritate au avut intotdeauna oamenii tineri care au calificare, dar ce rost are aceasta decizie? In locul profesorului pensionar va veni un om care va fi si el platit. Ce economie mai facem?", se intreaba inspectorul general adjunct Emil Onea.

Tezele cu subiect unic "" «modalitate indoielnica de evaluare»

Printre schimbarile fundamentale propuse de noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, se afla si inlocuirea tezelor cu subiect unic si reformularea metodologiei examenului de bacalaureat. "E un aspect important sa ne construim competentele de evaluare, iar evaluarea la sfirsit de ciclu trebuie regindita. Tezele cu subiect unic sint caduce (sortite pieirii "" n.r.) si trebuie sa fie inlocuite cu altceva, iar bacul a devenit nerelevant, trebuie sa il regindim si sa ii crestem relevanta", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu. In ceea ce priveste descentralizarea, ministrul Educatiei a fost de parere ca este necesara o astfel de strategie, subliniind faptul ca autoritatile locale ar trebui sa fie un factor important de decizie in invatamint si ca trebuie sa existe un buget pe care unitatea de invatamint sa si-l asume. Dascalii inscrisi pe forumul educational www.didactic.ro isi exprima in numar mare punctul de vedere asupra schimbarilor majore care vor avea loc in timpul mandatului Ecaterinei Andronescu. "Tezele cu subiect unic sint o modalitate indoielnica de evaluare a elevilor datorita subiectivitatii lor. Nu reflecta munca depusa de catre profesor la clasa, ba mai mult, favorizeaza elevii slab pregatiti si ii descurajeaza pe cei buni", este de parere un profesor. Un altul propune revenirea la sistemul vechi: "Examenul de admitere in liceu si facultate este relevant. Asa cum se proceda inainte era foarte bine. Cei care invatau carte, intrau la facultate, restul raminea cu liceul sau scoala profesionala. Acum cei mai multi fac o facultate, insa sint extrem de nepregatiti". (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.