Educație

Daniil Sihastru, duhovnicul lui Stefan Cel Mare

Valentin Muscă
17 dec 2008 2700 vizualizări
Ucenic al sfintului Leontie de la Radauti, Daniil Sihastru este figura cea mai enigmatica din monahismul romanesc al secolului al XV-lea

Duhovnic si sfatuitor de taina al domnitorului Stefan Cel Mare, Daniil Sihastru este o figura aparte in toata istoria Bisericii si rolul sau in istoria Moldovei nu a fost inca bine definit de istorici. Daca Stefan Cel Mare este considerat astazi cel mai important domnitor al Moldovei, de aceasta nu este strain acest monah care, la momente de cumpana, stia sa-l sfatuiasca pe domnitor. Iar daca in Moldova lui Stefan Cel Mare au fost construite citeva din cele mai frumoase manastiri din tot Evul Mediu romanesc, trebuie sa vedem si aici influenta sihastrului Daniil, care traia, totusi, intr-o chilie sapata in stinca, nu departe de Voronet. Dar cine este acest enigmatic personaj? Desigur, nu unul venit de peste mari si tari, ci un moldovean nascut linga Radauti si crescut in obstea calugarilor de la Manastirea "Sfintul Nicolae". Il cunoaste pe Lavrentie, viitorul episcop al Radautilor, om al rugaciunii si bun organizator si, dupa ce-si desavirseste duhovnicia pe linga acest parinte, cu ajutorul credinciosilor, sapa o chilie intr-o stinca pe Valea riului Viteu, ce poate fi vazuta si astazi. Evlavia credinciosilor a mers pina acolo incit chipul sau a fost zugravit timpuriu pe peretele exterior al bisericii de la Voronet, fiind venerat ca sfint. Mult mai tirziu, in 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane i-a trecut in rindul sfintilor atit pe Daniil Sihastru, cit si pe Stefan Cel Mare. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.