Educație

Incendiu imaginar la laboratorul de chimie

Iulia Nicolaie
9 dec 2008 788 vizualizări
400 de elevi de la Colegiul Al. I. Cuza au fost evacuati din imobil, insa actiunea s-a derulat la modul «pompieristic»

Laboratorul de chimie de la Colegiul "Al. I. Cuza" a luat foc ieri, pe hirtie. Scenariul a fost pus la punct de pompierii din Focsani care au realizat un exercitiu de interventie la acest liceu. Conform planului, in timpul orelor de curs, laboratorul de chimie a luat foc, motiv pentru care persoanele responsabile pe linie de urgenta au luat masuri pentru evacuarea elevilor si profesorilor. Este vorba de aproximativ 400 de persoane care au fost evacuate, in asteptarea pompierilor. La fata locului au ajuns pompierii cu trei autospeciale, luptindu-se cu flacarile imaginare, iar unui liceean "intoxicat" cu monoxid de carbon i-au fost acordate ingrijiri. "în principal, exercitiul a urmarit verificarea modului de interventie in situatii de urgenta a personalului din obiectiv si dotarea cu mijloace de interventie, antrenarea tuturor fortelor participante la interventie in situatii de urgenta si realizarea cooperarii pentru indeplinirea misiunii intr-o conceptie unitara (forte specializate din cadrul Detasamentului de Pompieri Focsani, echipaje din cadrul Politiei, Jandarmeriei si Ambulantei)", a spus sublocotenentul Cristina Duta, purtatorul de cuvint al Pompierilor. In urma evaluarii s-a constatat ca evacuarea s-a realizat conform planurilor, dupa cum au precizat pompierii. Totusi din discutiile cu elevii de la Cuza, martori ai simularii de ieri, lucrurile au stat cu totul altfel. Unul dintre tineri ne-a povestit ca felul in care au fost indemnati sa iasa din clase nu avea nimic de-a face cu urgenta unui incendiu, iar cadrele didactice se pare ca nu prea stiu nici ele ce sa faca in caz de foc. Toata lumea spera insa ca asemenea incidente sa nu aiba loc, in ciuda faptului ca, in caz real, in astfel de incendii pot muri oameni de-adevaratelea. (Raluca MANOLACHE, Eduard POPESCU)


"Alarma de incendiu! Atit!"


Chiar daca autoritatile au mai bifat o actiune in planul de interventii, nu toata lumea a fost multumita de cum a decurs actiunea si asta pentru ca nu toti au luat-o in serios. "Am stat si am privit toata actiunea cu ochii unui necunoscator, am stat singur intr-un colt al curtii scolii, pentru ca profesorul de la ora era undeva prin cancelarie savurindu-si cafeaua probabil, iar restul colegilor mei sarisera gardul sau se infiltrasera prin sparturi... pentru a ajunge la Wasserman, la o tigara. Nimeni nu s-a ocupat de mine, ca elev, sa ma ghideze, decit o doamna grabita care a intrat in clasa si ne-a zis fugitiv: "Alarma de incendiu!" Atit! Nu ni s-a spus pe unde sa iesim, nici macar "Fugiti ca arde!"", ne-a povestit un licean care a asistat la tot "spectacolul" pompieristic si care ne-a cerut anonimatul de teama repercusiunilor scolare. "Nu s-a discutat despre tema aceasta nici inainte, nici dupa activitate. A ramas in aer totul. Parerea mea e ca aceste "simulari" sint doar niste evenimente protocolare, ca asa trebuie facute. Nimeni nu se gindeste sa faca ceva constructiv, care chiar sa merite. Ma gindesc ca era normal daca tot a fost o simulare, sa existe o instruire a cadrelor didactice inaintea evenimentului. Ca urmare a instruirii, acestea ne puteau ghida pe unde sa o luam sa ajungem mai repede afara, departe de "pericol", ca intr-un caz real. Nu sa te dai ranit! Aceasta a fost o simulare! Daca nici asta nu se face ca la carte, la ce sa ne asteptam daca o sa se intimple in realitate? Ce am invatat eu? Ca mai bine plecam si eu la o cafea. Mi-e ciuda ca initiativa e, dar nu din partea tuturor", spune acelasi elev, care ne-a scris la pagina de Jurnalism Cetatenesc. Elevul propune ca profesorii si elevii sa fie cu adevarat pregatiti pentru a sti ce au de facut in caz de incendiu real, "nu doar sa vada nebunia, haosul si isteria luarii pe nepregatite".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 2 ore, 48 minute, 18 secunde
ma lashi ca nu a fost nici o simulare:| dar la ce ora a fost daca a fost?
, acum 739400 zile, 2 ore, 48 minute, 18 secunde
Simulare a fost....daca nu stii,inseamna ca nu ai fost la fata locului.Si ca sa-ti raspund a fost in pauza de la 11.Dar e adevarat ca nu a fost chiar reusita intrucat unii elevi ieseau prin spatura citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.