Educație

Alexandru Cucereanu, De vorba cu tata

Valentin Muscă
24 nov 2008 1251 vizualizări
Este ultimul supravietuitor al dramei romanilor basarabeni autoexilati din Basarabia in 1940-1944 u scriitorul a ajuns cu familia la Focsani, in 1956

Cutremuratoare marturie a dramei romanilor din Basarabia ne ofera scriitorul Alexandru Cucereanu intr-unul din cele mai recente volume, "De vorba cu tata. Marturii, evocari, memorii" (Ed. Rafet, 2008). O fresca biografica de un tragism fara margini, o lucrare despre calvarul unei generatii sacrificate de pactul Ribbentrop-Molotov. Ginditorul din "Rezervatia" ("Notatii dintr-o posibila cronica a Oborului, cartier de locuinte al Municipiului Focsani, 2006), asa cum numeste metaforic autorul cartierul Ocol/Obor, Alexandru Cucereanu prezinta prin aceasta lucrare despre tatal sau, destinul unei intregi generatii de romani, alungati de trupele Armatei Rosii in 1944, din caminele lor, peste Prut. Odata ajunsi in tara mama Romania, au fost tratati de comunistii romani ca infractori si dusi cu domiciliu obligatoriu, intre 1951-1956, in Baragan. Adevarata spovedanie a unui invins de gindurile dupa locurile dragi ale copilariei, pe care autorul si familia sa nu le-au mai revazut, tatal sau sfirsind descurajat si coplesit de numeroase boli trupesti si sufletesti, dormindu-si somnul de veci in Cimitirul Nordic, departe de Zgurita sa natala. Dar cine mai are timp sa citeasca astazi lucrari memorialistice, cind baietii de bani gata au intrat in politica, au bloguri, scriu carti, comunistii au privatizat comunismul si odraslele deputatilor din Marea Adunare Nationala viseaza la fotolii in Parlament? Pe cine mai interesaza astazi ca in Ocol traieste cel mai interesant scriitor vrincean in viata, caruia nici un politician nu i-a deschis poarta vreodata si cind majoritatea institutiilor de cultura sint conduse de trepadusii iesiti din grupurile de satira si umor de la Cintarea Romaniei? Sa trecem, dragi cititori, pragul caminului scriitorului Alexandru Cucereanu din Ocol si sa ascultam povestile savuroase despre cartierul de nord al Focsanilor, dar si despre anii cind romanii treceau Prutul innot, noaptea, pe furis, de frica sa nu fie dusi in gulagurile siberiene de celovecii din Armata Rosie, care bateau la usa si spuneau romanilor "Davai ceas". Alexandru Cucereanu este nascut in anul 1927 si de 52 de ani locuieste in Ocolul Focsanilor. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.