Educație

Lectii antidrog pentru liceenii de la Cuza

Iulia Nicolaie
14 nov 2008 759 vizualizări
Cuzistii au ramas impresionati de povestea narcomanului Micky , care si-a pierdut viata chiar in timpul filmarilor la documentarul pe care-l vizionau

Politia de Proximitate ii socheaza pe elevi cu povestile narcomanilor. Agentii de prevenire au poposit la Colegiul National "Al. I. Cuza", pentru a le vorbi elevilor despre pericolul pe care il reprezinta drogurile dar si despre violenta in scoli. Liceenii au putut vedea un film informativ de mare impact, care continea marturii cutremuratoare ale victimelor drogurilor, ale parintilor lor, dar si parerea avizata a unui profesor universitar. Politistii le-au explicat tinerilor efectele devastatoare ale drogurilor inca de la prima incercare si cum acest prim pas induce dependenta. De asemenea, acestia au povestit despre masurile de reducere a consumului si prevenirea bolilor transmisibile prin folosirea acelor nesterile, numite "Harm Reduction". Aceste masuri pot fi luate pentru evitarea tentatiei de a consuma substante periculoase sau pentru reducerea gradului de dependenta deja instalat. Exista centre speciale unde tinerii dependenti de droguri pot face rost de ace sterile si de droguri mai putin periculoase in doze mici, pentru a evita supradoza. Filmul i-a lasat muti pe multi elevii prezenti, prin imaginile dure ce le-au fost prezentate. Protagonistii peliculei erau personaje reale, care si-au povestit dramele. Fara dubiu, cea mai trista poveste a fost cea a unui baiat, pe nume "Micky", care a murit in timpul filmarilor din cauza unei supradoze. Important de stiut este faptul ca supradoza nu inseamna doar o cantitate mai mare de droguri, ci si consumarea unei substante cu o puritate mai mare decit de obicei. "O data inseamna mereu, iar de la virsta asta puteti sa va ratati toata viata. In aceste cazuri familia e factorul cheie", declara comisarul Costel Dobrila. Vrancea este binecunoscuta ca o regiune in care se consuma droguri. "Retelele de droguri cauta mai ales mediul educational, licee, universitati si mai ales persoane cu o situatie financiara foarte buna. Aceste filiere nu sint locale, drogurile provenind din judetele de granita precum Constanta si Galati", afirma inspectorul principal Zorel Burlan. Din pacate, in judet nu exista nici un centru de dezintoxicare, cel mai apropiat de vrincenii dependenti de narcotice fiind cel de la Iasi. Politistii sint momentan implicati in colectarea de chestionare, prin care doresc sa centralizeze situatia consumatorilor de droguri din Vrancea. Deocamdata au fost distribuite in jur de 900 de chestionare. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.