Educație

Iosif Sava, omul care a adus simfoniile la TVR

Valentin Muscă
21 aug 2008 1631 vizualizări
Acesta a intrat in memoria posteritatii ca omul seratelor muzicale u muzicologul venea frecvent la fosta Filarmonica din Focsani Zilele acestea s-a implinit un deceniu de la moartea muzicologului Iosif Sava, omul care i-a adus pe Bach si Beethoven la Televiziunea Romana.

Absolvent al Academiei de Muzica "George Enescu" in 1947, Iosif Sava s-a specializat in pian, ajungind unul dintre cei mai importanti pianisti romani din veacul trecut. In paralel a dus o cariera de jurnalist cultural in presa scrisa, dar si la Radio si TVR. A fost si unul din cei mai importanti muzicologi din secolul trecut. Apreciat pentru calitatile sale in tara si peste hotare, Iosif Sava a primit cele mai importante distinctii din domeniul muzicii. A reusit sa impuna emisiuni culturale care au educat generatii de tineri in spiritul muzicii culte. "Invitatiile Eutherpei", "Cronica muzicala", "Viata muzicala in actualitate" si "Serata muzicala TV" sint doar citeva din emisiunile care au creat in spatiul public romanesc o adevarata scoala muzicala. Nu este o intimplare faptul ca o parte din dialogurile pe care le avea la aceste serate muzicale au devenit carti de succes. Ca toti oamenii mari, si Iosif Sava a beneficiat de tratamentul ingrat al celor din TVR. Tocmai cind emisiunile sale faceau rating mai mare decit "Actualitatile", Iosif Sava a fost pensionat abuziv. Nu a rezistat socului si la citeva luni, pe 18 august 1998, a trecut in lumea dreptilor. Cu el a plecat si spiritul tutelar al seratelor muzicale. Putini isi mai amintesc ca Iosif Sava era o prezenta destul de obisnuita si la Focsani. Profesoara Lenormanda Florentiu ne-a declarat ca Iosif Sava era un apropiat al Filarmonicii din Focsani, pina cind aceasta a fost mutata abuziv la Galati. "Mi-l amintesc cu mare emotie, Iosif Sava venea si tinea discursuri la Filarmonica Unirea. Ultima data a fost prin 1985, impreuna cu Valeria Seciu. Atunci, cum nu prea erau profesori in sala Casei de Cultura, chiar a intrebat de pe scena unde sint minunatii profesorii de altadata. Chiar daca eram in plina perioada comunista, orasul excela prin cultura, muzica si lucruri de mare finete. Adevarul este ca odata cu plecarea filarmonicii, care ne-a fost luata de Galati, viata culturala a Focsaniului a scazut brusc si definitiv", ne-a spus Lenormanda Florentiu, redactor sef la Atlas TV, care a realizat si interviuri cu regretatul muzicolog. (V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.