Educație

Bibliotecile satesti, abandonate de autoritati

Valentin Muscă
12 aug 2008 1901 vizualizări
Bibliotecile din lumea satului - scolare si comunale - sînt pe cale de disparitie u în 68 de localitati rurale, 42 de biblioteci scolare sînt închise pe timpul vacantei de vara, iar opt biblioteci comunale nu au bibliotecar u numai o scoala din lumea satelor are norma întreaga pentru bibliotecar, la Suraia si 15 functioneaza cu jumatate de norma u în ce priveste bibliotecile comunale, acestea sînt lipsite de buget, iar personalul la discretia primarilor u pe timpul vacantei de vara, copiii nu au de unde sa împrumute o carte si bat turca de dimineata pîna seara cu gindul la Italia

Nimeni nu-si imagineaza ca 42 de biblioteci scolare vrincene din mediul rural sint inchise pe timpul vacantei de vara si asta in perioada iunie -septembrie, tocmai cind elevii au nevoie de lectura obligatorie si mai au si timpul necesar lecturii. Motivul este unul stupid: daca biblioteca nu are post cu norma intreaga sau jumatate de norma, plata se face cu ora. Or, la plata cu ora, in perioada vacantei sistemul nu functioneaza pentru ca profesorii si invatatorii nu pot fi platiti cu ora decit in timpul anului scolar care se incheie la 15 iunie si reincepe la 15 septembrie. Profesoara Elena Aluculesei, inspectorul din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean care are in subordine bibliotecile, este departe de realitatile din lumea satelor si din declaratia acesteia se vede ca nu prea este la curent cu acest subiect. "Scolile generale nu au norme intregi, exceptie fiind la oras. Chiar si in astfel de cazuri, nu cred ca au concediu toata vara, nu ar fi normal. Bibliotecarii stabilesc cu elevii, cu invatatorii si profesorii de romana cind revin in scoala si in ce conditii, in nici un caz bibliotecile nu sint inchise toata vacanta. Din cite stiu, bibliotecarii revin dupa 15 august si-si incep activitatea", spune inspectorul Elena Aluculesei. Daca insa ar merge prin sate, aceasta ar descoperi, ca si noi, lacate grele pe usa, si-ar mai afla ca bliotecarii revin dupa 15 august, adica dupa 2 luni de la inceputul vacantei, doar acolo unde exista post cu jumatate de norma, adica numai in 15 biblioteci scolare, plus biblioteca de scoala din Suraia. Ce se intimpla insa la cele 42 de scoli unde de la 15 iunie la 15 septembrie nu trece decit rareori un invatator sa semneze condica pentru trei luni, intr-o singura zi si nu exista post de bibliotecar, adica biblioteca este inchisa toata vara ? Tocmai ne-a spus doamna inspectoare mai sus"¦


Nici la bibliotecile comunale nu-i mai bine


Situatie asemanatoare intilnim si la bibliotecile comunale, institutii care tin de primarii si unde bibliotecarele sint la cheremul primarilor. în functie de gradul de educatie al primarului, bibliotecarele se pot ocupa de carti sau, daca nu, lucreaza la Biroul taxe si impozite, ca agent fiscal si chiar ca referent agricol. Pentru linistea domniilor sale, acestea au refuzat sa faca vreun comentariu despre activitatea extrabibliotecara"¦Din cele 68 de biblioteci comunale, doar 36 au norma intreaga. Restul sint fie cu jumatate de norma, fie in sistemul "plata cu ora". Mai grav decit atit, exista opt posturi de bibliotecar vacante. Altfel spus, la cele 42 de localitati fara biblioteci scolare lipsa se adauga opt comune care nu au nici biblioteci comunale functionale. Conform datelor oficiale primite de la metodistul Veronica Craciun, de la Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, au posturi vacante bibliotecile comunale din Bolotesti, Brosteni, Cimpinenanca, Golesti, Tulnici, Valea Sarii, Vinatori si Vrincioaia. Din punct de vedere metodologic, bibliotecile comunale depind de Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" din Focsani, dar cum banii vin de la primarie, seful Bibliotecii comunale este primarul. «Nu e treaba noastra pe cine desemneaza primariile, biblioteca se implica numai in chestiuni profesionale, de biblioteconomie, atunci cind e nevoie sa ne dam acceptul pentru achizitionarea de carti de exemplu», ne-a spus Elena Velnita, din conducerea Bibliotecii Judetene «Duiliu Zamfirescu» din Focsani.


Nimeni nu raspunde de acest haos


Oricit ar parea de paradoxal, nimeni nu este vinovat de dezastrul in care se gasesc bibliotecile scolare si bibliotecile comunale. Cele scolare, fiind asimilate unitatilor de invatamint, sint controlate de inspectorul de limba romana, care nu este insa si specialist in biblioteconomie. Singura institutie care are din punct de vedere metodologic un drept asupra bibliotecilor scolare este Biblioteca de la Casa Corpului Didactic, dar aceasta nu are si puterea legala de a verifica si controla activitatea bibliotecilor scolare. "Din nefericire, nu este legiferata inspectia in teritoriu. Practic, nu exista mijloace de control a activitatii bibliotecilor scolare", ne-a spus prof. Stela Sebe, sefa Bibliotecii CCD din Focsani si responsabila pe linie metodologica. Situatie similara si la bibliotecile comunale care, asa cum am vazut mai sus, depind de primarii, iar Biblioteca Judeteana are cu totul alte griji decit buna functionare a bibliotecilor comunale. Organizam biblioteci pentru capsunarii din diaspora, dar uitam ca la doi pasi, pe Valea Milcovului sau Valea Rimnciului ori Valea Putnei, bibliotecile scolare sint inchise toata vara, iar bibliotecile comunale functioneaza dupa muschii primarilor. Cum nivelul educatiei primarilor din mediul rural lasa de dorit nu este o surpriza ca la Tataranu bibliotecara comunala suplineste postul de referent agricol ori ca la Brosteni a fost desfiintat.


CDI, salvarea bibliotecilor scolare


Salvarea Bibliotecilor scolare din mediul rural ar putea veni prin Centrele de Documentare si Informare (CDI) infiintate cu ajutorul Ministerului Educatiei si Cercetarii. "Exista deja 15 Centre de Documentare si Informare in judet, in mediul urban, dar si in mediul rural, cum sint cele de la Suraia, Maicanesti, Dumbraveni Vulturu si Tulnici. Vor mai fi infiintate inca zece centre", ne-a mai spus Stela Sebe. De altfel, aceste centre functioneaza acolo unde exista bibliotecile scolare cu jumatate de norma si la Suraia. Pina cind insa vom avea CDI in toate cele 58 de localitati rurale, elevii vor bate turca de dimineata pina seara cu gindul la un loc de munca prin Spania si Italia. (Valentin MUSCA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.