Educație

Hramul Schitului Muntioru

Valentin Muscă
6 aug 2008 3222 vizualizări
Crestinii din Vrancea pot merge in pelerinaj la Muntioru, pe Valea Rimnicului, dar si la Buluc, sub Magura Odobestilor

"Schimbarea la Fata" este hramul celui mai recent asezamint monahal intemeiat de parintele Macarie Besleaga, aproape de izvoarele Milcovului, in comuna Vintileasca. Schitul Muntioru a fost sfintit de Episcopul Buzaului si Vrancei in 2001 si este situat la granita celor trei Tari Romane, singurul loc unde se intilnesc Moldova, Transilvania si Muntenia. Adevarata sihastrie a monahismului vrincean, Muntioru este un schit unde parintele Macarie a incercat sa aduca spiritul sihastrilor epocii in care Schitul de la Poiana Marului era condus de Cuviosul Vasile de la Poiana Marului. De altfel, Schitul Muntioru este un metoc al Schitului Poiana Marului si in acelasi timp un refugiu duhovnicesc pentru cei care doresc sa aiba citeva momente de reculegere si intilnire cu Dumnezeu. Primaria Vintileasca a nivelat ieri drumul spre poiana Muntioru, astfel incit credinciosii sa poata ajunge cu masinile pina la biserica de linga micul lac montan. La schit si-au anuntat prezenta peste 500 de credinciosi. Daca unii vor pleca in pelerinaj pe caile dificile spre Muntioru, sute de crestini din Podgoria Odobestilor, de pe Valea Milcovului si Valea Putnei vor da "buluc" la manastirea de la poalele Magurei, pentru a se ruga alaturi de monahii asa cum fac din anii 20, cind au ridicat biserica "Shimbarea la Fata". Desi biserica veche a fost distrusa de cutremurul din 1940, iar comunistii au inchis manastirea in 1959, pelerinajele au continuat fara oprire, mentinind vie traditia. Cel mai probabil, si in acest an, P. S. Epifanie Norocel va fi prezent la hramul de la Buluc. Tot astazi isi sarbatoreste hramul biserica din Cimitirul Nordic, fosta capela a Cimitirului Public al Municipiului Focsani, transformata abuziv in biserica parohiala in anul 2005. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.