Educație

Biserica de lemn din Vrincioia, scapata de primejdie

Valentin Muscă
17 iul 2008 707 vizualizări
este prima biserica de lemn restaurata de specialisti dupa 1989

Biserica de lemn "Sfintul Nicolae" din Vasuii Vrincioaiei va fi consolidata si restaurata de Ministerul Culturii, prin Programul National de Restaurare (PNR). Cu toate ca este un simbol al acestei asezari, nici autoritatile locale si nici cele bisericesti nu s-au preocupat de soarta sa, lasind-o abandonata in centrul Vrincioaiei. "Monumentul datat 1783 se afla in stare grava de deteriorare drept pentru care s-au impus interventii de urgenta pentru a fi salvat. Lucrarile au inceput din 2003, iar in 2007 lacasul a intrat in PNR si s-a trecut deja de prima faza a lucrarilor de consolidare. In continuare va fi inlocuit lemnul deteriorat si acoperisul din sindrila. Lucrarile se realizeaza cu sprijinul si consultanta specialistilor avizati din Ministerul Culturii si Cultelor", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directie pentru Cultura. In acest fel, biserica din Vrincioaia nu va mai fi mutilata ca bisericile "Sfintul Nicolae" din Nistoresti, "Cuvioasa Paraschiva" din Tei-Cimpuri, "Sfintii Voievozi" din Paulesti, "Duminica Tuturor Sfintilor" de la Poiana Marului si "Sfintul Nicolae" de la Prisaca-Valea Sarii, prin lucrari executate de "mesteri amatori". Biserica de lemn din Vrincioaia a fost construita in a doua parte a secolului al XVIII-lea si a fost pina in secolul XX biserica parohiala a satului Vasui. Oficiul National al Monumentelor al Istorice a aprobat de curind introdurea in PNR a alte patru biserici de lemn. Este vorba de bisericile "Adormirea Maicii Domnului" din Largaseni, "Cuvioasa Paraschiva" din Ruginesti, "Sfintul Ioan Botezatorul" din Chitcani si "Cuv. Paraschiva" din Valea Sarii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.