Educație

Scoala israelito-romana din Odobesti a ajuns Club-Biliard

Valentin Muscă
9 iul 2008 985 vizualizări
alaturi de Sinagoga, si aceasta intr-o situatie precara, era ultima institutie importanta a Comunitatii evreiesti u comunistii au demolat Templul Coral din localitate si au transformat un cimitir evreiesc in depozit de bauturi alcoolice

Singura institutie de invatamint a Comunitatii Evreiesti din Odobesti a fost transformata recent in "Club-Biliard". Confiscata de Armata Sovietica in anul 1944, Scoala israelito-romana din orasul vinurilor a fost transferata dupa retragerea trupelor sovietice Liceului Teoretic, fiind folosita ca Sala de Sport. Aceasta situatie a tinut pina in 2005 cind a fost retrocedata, in mod firesc, Comunitatii Evreiesti, care a revendicat-o dupa 1989. Din nefericire, aceasta a ajuns in anul de gratie 2008, asa cum vedem in imaginea alaturata, adica Sala de Biliard, desi elevii Liceului Teoretic si-ar fi putut desfasura in continuare activitatea in acest imobil pina la constructia unei Sali de Sport. Aron Lupu, unul din ultimii reprezentantii ai comunitatii evreiesti din Odobesti, nu este la curent cu aceasta «afacere». «Stiu ca s-a primit scoala, dar nu stiu ce s-a mai facut cu ea. Sint bolnav si nu pot sa mai ies din casa. Vorbiti cu Mircea Rond, presedintele de la Focsani. El raspunde de scoala», ne-a spus Lupu Aron. Seful Comunitatii Evreiesti ne-a declarat ca el nu se mai ocupa de mult timp de scoala israelita, procedurile de inchiriere si revendicari revenind Caritatea, o ramura a Federatiei evreiesti. «Scoala nu mai este la noi, de cind liceul a renuntat la ea, pe nimeni nu a mai interesat soarta ei. Caritatea este cea care se ocupa de inchiriere, dinsii au avocati angajati, se ocupa de tot. Nu stiu in ce conditii s-a incheiat contractul de inchiriere intre parti. Eu nu ma mai ocup de revendicari sub nici o forma, mi-a fost si frica», afirma Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreiesti din Vrancea. Scoala israelito-romana a fost infiintata dupa Unirea de la 1859. Date certe despre institutie avem din 1894, iar intre 1899-1911 a fost terminata o noua cladire a scolii cu sprijinul Comunitatii Internationale. Aceasta a ars de mai multe ori, in 1912 si 1921, fiind de fiecare data reconstruita pentru ca sa ajunga in "Club-Biliard" in 2008. In timpul regimului comunist, a fost demolat Templul Coral, o bijuterie arhitectonica si a fost profanat cel mai vechi cimitir evreiesc aflat pe malul Milcovului, care a fost pentru scurt timp amenajat ca depozit de bauturi. La interventia autoritatilor israeliene, administratia comunista a orasului a redat cimitirul Cultului Mozaic. Se pare insa ca mentalitatile comuniste au ramas in interiorul Comunitatii Evreiesti care a reusit sa transforme singura Scoala israelito-romana din Vrancea in sala de biliard pentru amatorii de distractii din Odobesti. Pentru ca memoria comunitatii odobestene sa nu dispara asa cum au disparut celelalte vestigii in timpul Holocaustului, vom comunica situatia de la Odobesti Institutului de Cercetare a Diasporei din Tel Aviv, Centrul Goren-Goldstein. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 39 minute, 14 secunde
este inadmisibil,dc nu sa facut ceva de cultura evreiasca si a trebuit sa se transforme intr-o circiuma penala...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.