Educație

Ghelasie, Arhiepiscopul Transilvaniei

Valentin Muscă
30 iun 2008 1012 vizualizări
Ghelasie de la Rimet este primul arhiepiscop al romanilor din Transilvania. A trait in secolul al XIV-lea si moastele sale au fost descoperite tirziu, dupa inundatiile din 1937-1938 si mai ales dupa inceperea lucrarilor de restaurare a Manastirii Rimet.

Pomenit in traditia orala a romanilor din Transilvania, figura acestui vladica din perioada de inceput a voievodatului Transilvaniei este legata de perioda in care romanii de dincolo de munti nu erau inca asupriti de catolici ori de reformati. Inainte ca la Manastirea Rimet sa fie descoperita inscriptia cu numele sau, figura sa era deja intrata in panteonul sfintilor romani. De numele sau este legata organizarea vietii religioase a romanilor din Transilvania, care incepusera sa se confrunte cu incercarile de supunere fata de Biserica Apuseana. Nu se stiu exact anii in care a condus destinele romanilor ardeleni, dar stim cu certitudine ca datorita prezentei sale in inima Muntilor Apuseni, la Manastirea Rimet, romanii ardeleni au putut ramine credinciosi legaturilor cu romanii din celelalte provincii. Dupa 1989, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.