Educație

Proiect international de succes la Colegiul Economic

Iulia Crețu
24 mai 2005 832 vizualizări
Printre vizitatori, din partea scolii "Willy Brandt Schule" Varsovia, se numara si fiul consulului roman in Polonia. Elevii si profesorii implicati in proiectul Comenius vor sa intocmeasca portretul tinarului european de pretutindeni.

In perioada 21-26 mai, Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu" din Focsani primeste vizita unui grup de elevi din Polonia si a doi profesori, unul de la Scoala Ambasadei Germaniei in Varsovia, "Willy Brandt Schule" si celalalt de la Instituto de Ensino Secundario "Maria Solino" din Cangas, regiunea Galitia, Spania. Schimbul de experienta dintre cadrele didactice din Romania, Polonia si Spania se inscrie in programul Comenius, proiect care isi propune o apropiere socio-culturala, dar si efectuarea unui studiu comparativ intre modul de viata si studiu vest-european si cel autohton. Pentru acest proiect a fost elaborat si un chestionar pe teme generale, dar si mai intime, care a fost completat de elevi din tarile participante. Partea romana va face si un filmulet despre viata unui elev roman, tocmai pentru a evidentia diferentele si asemanarile dintre modul de viata, studiu si distractie, dar si pentru a contura portretul tinarului european de pretutindeni. Pentru Colegiul Economic, participarea la astfel de programe este o traditie, iar anul acesta implica aproape 150 de elevi si mai multe cadre didactice. Coordonatoarea si sufletul proiectului Comenius, intitulat "Patrimoniul cultural-artistic", este Sofica Ittu, profesoara de limba franceza, care a fost deosebit de emotionata la prezentarea invitatilor, desi nu este prima data cind intimpina oaspeti din strainatate. "In aceasta saptamina are loc intilnirea de proiect, la care participa scoli din Germania, Spania, Polonia si liceul nostru. Pentru realizarea proiectului nostru am beneficiat si de ajutorul Irinei Borosu de la Muzeul Vrancei si de interesul deosebit al elevilor nostri. Cei cinci elevi de la scoala din Polonia vor fi gazduiti de familiile copiilor focsaneni implicati in proiect. In cadrul acestei intilniri am mers cu invitatii nostri din strainatate si la Lepsa, unde vizitatorii au facut cunostinta cu ospitalitatea traditionala romaneasca", a spus Sofica Ittu. Printre elevii de la "Willy Brandt Schule" din Varsovia, prezenti in aceasta saptamina la Colegiul Economic, se numara si fiul consulului roman in Polonia, Octavian Preda. Pentru a exprima mai bine specificul multinational al proiectului Comenius, din partea scolii poloneze au venit doi elevi germani, doi polonezi si unul roman. "In cadrul proiectului am mers si la discoteca. Atmosfera este mult mai placuta aici, in Romania, decit in strainatate, iar colegilor mei polonezi si germani le-a placut foarte mult. Am mers si la Lepsa. Initial nici nu am avut destule masini si ei chiar isi pierdusera increderea, dar oamenii de aici chiar vor sa faca ceva pentru noi. Am facut gratar, mici si am mincat ciorbe romanesti. Vom merge si la cumparaturi. Colegii mei au vazut haine mult mai frumoase si mai ieftine decit in Polonia", ne-a spus Octavian Preda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.