Educație

Remember Manea Baiatu

Valentin Muscă
24 mai 2008 1607 vizualizări
Pentru prima data dupa 1944, Manea Baiatu, cel mai destoinic edil din istoria Odobestilor, va fi readus la lumina.

A fost edilul care a replantat vita de vie distrusa de filoxera

Personalitatea podgoreanului care a salvat viticultura odobesteana va fi evocata in aceasta duminica de profesorul Cezar Cherciu. Manifestarea va incepe la orele 12.00 si va avea loc la Biblioteca Oraseneasca "Ana Georgescu". "Manea Baiatu este initiatorul dezvoltarii scolii viticole si a reusit, prin munca sa, sa salveze viticultura odobesteana, intr-un moment in care filoxera distrusese viile de la Odobesti pina la Jaristea, Bolotesti si Tifesti", ne-a spus prof. Cezar Cherciu. Dascalul a realizat o monografie dedicata comunei Jaristea, in care a rezervat un capitol fostului primar Manea Baiatu. în acei ani, satul Varsatura apartinea de Odobesti, iar aici Manea Baiatu a infiintat prima pepiniera. Confiscate de comunisti, proprietatile primarului Manea Baiatu de la Varsatura au revenit familiei dupa 1989. La manifestarea de duminica vor fi prezenti si descendentii fostului primar, cunoscutii istorici Lia si Adrian Batrina. Paradoxal, arheologul Adrian Batrina a realizat in orasul condus odinioara de bunicul sau cercetarea arheologica a bisericii "Sfintii Apostoli" din Cazaclii, un lacas ridicat de negustorii de vinuri, aflat in procedura de restaurare. De numele fostului edil se leaga marile proiecte care au scos efectiv Odobestii din Evul Mediu. "între 1906-1912 a realizat prima captare si aductiune de apa potabila in oras, unele conducte fiind in functiune si astazi. A introdus sulfatul de cupru la stropitul viei, a adus vita altoita americana, oferind-o chiar gratis celor care nu aveau posibilitatea sa o replanteze", scria in ziarul "Universul" din 14 aprilie 1920. Dupa moartea sa, in 1914, s-a format un comitet de initiativa care a decis ridicarea unui bust in fata Primariei, inaugurat pe 17 mai 1925. Acesta a stat in fata Primariei pina prin 1975. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.