Educație

Pascale Bayone, sfintul devotiunii euharistice

Valentin Muscă
17 mai 2008 820 vizualizări
Calugarul spaniol este patronul congreselor euharistice internationale Calendarul romano-catolic ne ofera bucuria celebrarii astazi a Sfintului Pascal Bayone, cunoscut in lumea occidentala ca sfintul devotiunii euharistice

Nascut in vestitul tinut al Aragonului intr-o familie de tarani, Pascal Bayone a intrat intr-o comunitate franciscana fiind trimis ca si tinarul Cleopa de la Sihastria la intratea in manastire sa ingrijeasca o stina. In singuratatea sa, Pascal Bayone l-a descoperit pe Hristos eucharistic si timpul liber si-l petrecea rugindu-se in fata Trupului si Singelui Domnului sub forma Hostiei. Blind cu cei care-l dispretuiau, modest fata de cei care il apreciau si iertator pentru multele injustitii la care a fost supus, Pascal Bayone si-a condus viata numai dupa principiile iubirii crestine care implica iertarea fara limita. Intr-o perioada dificila pentru catolicism, care era din ce in ce mai contestat de Reforma care aparuse la inceputul secolului al XVI-lea cu Luther, ce contesta prin altele si prezenta euharistica, Pascal Bayone a demonstrat prin viata sa ca Hristos este in Euharistie sub chipul piinii si al vinului. A fost canonizat in 1690 de papa Alexandru al VIII-lea, iar celebrul papa Leon al XIII-lea, in 1897, l-a numit patronul congreselor euharistice, pe care Biserica romano-catolica le organizeaza periodic in toata lumea pentru a mentine vie credinta in realitatea prezentei lui Hristos in Euharistie. (V. M.)

Caseta

Fericitul Ieremia Valahul vine astazi la Focsani

Unul din putinii sfinti romani din calendarul catolic-roman va ajunge astazi la Focsani. De la parintele Daniel Butahu am aflat ca moastele sfintului roman, nascut in nordul Vrancei, intr-un satuc din jurul Sascutului, vor poposi in jurul prinzului in fata bisericii «Sfintii Apostoli Petru si Pavel». Este ocazia rarisima pentru focsaneni sa se roage la moastele unui sfint roman care odihnesc in Italia. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.