Educație

Vinerea patimilor, zi de post si rugaciune

Valentin Muscă
25 apr 2008 864 vizualizări
Cunoscuta si sub numele de Vinerea seaca, vinerea dinaintea Simbetei Pastilor este singura zi din an cind nu se saviseste Sfinta Liturghie, iar credinciosii ortodocsi tin post negru

Este ziua in care crestinii participa la Prohodul Fiului lui Dumnezeu

Dupa Cina cea de Taina din Joia Mare a urmat vinderea lui Iisus, Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Fiului lui Dumnezeu de catre iudei. Se numeste Vinerea seaca pentru ca in traditia ortodoxa crestinii tin post negru toata ziua, fiind considerata din respect pentru patimile suferite de Iisus Hristos in aceasta zi, ca un moment de piosenie si tristete, de unde si denumirea de Vinerea patimilor.

De aceea, in vinerea patimilor nici preotii nu oficiaza Sfinta Liturghie, fiind ziua in care este prohodit si inmormintat Fiul lui Dumenzeu. De aici si denumirea Deniei de vineri seara, Denia Prohodului. In aceasta zi de post si rugaciune crestinii dupa ce-l prohodesc pe Iisus Hristos rastignit, ies cu Sfintul Epitaf (considerat simbolic Trupul mort al Domnului) si inconjoara Biserica, trec apoi pe sub el in sfinta Biserica si il aseaza in altar pe Sfinta Masa, ca si cind l-ar fi asezat in mormint. In Vinerea patimilor, Sfintul Epitaf se gaseste in centrul Bisericii, crestinii vin si aduc flori, ca si cum ar veni la prohodirea unui mort. Este o zi in care se obisnuieste sa se mearga la spovedanie si sa se pregateasca pentru impartasirea cu Trupul si Singele Fiului lui Dumnezeu in Duminica Invierii. Daca nu putem sa facem nimic din toate acestea, din cauza ocupatiilor si a vietii trepidante pe care o ducem, este totusi bine ca in aceasta zi sa fim mai buni cu cei din jurul nostru si macar o zi din tot anul sa trecem peste greselile celor care ne gresesc si sa analizam propriile greseli. Macar in Vinerea Patimilor! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.