Educație

Cuvioasa Maria Egipteanca

Valentin Muscă
1 apr 2008 983 vizualizări
Calendarul liturgic crestin ortodox incepe luna aprilie cu unul din personajele feminine care revolta si in acelasi timp da originalitate si sublim religiei iubirii absolute care este crestinismul.

Din pacate, in realitate, religia iubirii a fost inlocuita de o morala cazuista, in care totul are un pret, iar iubirea care purifica fiinta umana a fost inlocuita cu frica de Judecata Vesnica si Iad. Viata Mariei Egipteanca este de aproape 15 secole exemplul care a schimbat destinele multora dintre cei "pierduti" si exemplul cel mai plastic despre mesajul Evangheliei lui Iisus Hristos. Istoria se petrece undeva in veacul al VI-lea si ne aduce in fata una din numeroasele femei abandonate dintr-o societate in care femeia nu valora mai mult decit animalele domestice. In aceasta lume, multe femei practicau prostitutia, fara ca acest lucru sa para ceva nefiresc pentru cei din jur. Ei bine, Maria Egipteanca era una din acele femei, ajunse la marginea societatii, pina in momentul cind a luat hotarirea sa paraseasca acea lume si sa plece in pustiul Iordanului. La capatul a 40 de ani de rugaciune si post in pustiu, Maria L-a primit pe Hristos euharistic din miinile staretului Zosima. Istoria intilnirii dintre Maria Egipteanca si staretul Zosima a intrat in iconografia crestina, fiind una din imaginile care arata ca in orice moment in fiinta fiecaruia se poate produce o schimbare care sa ne intoarca de la intuneric la lumina. (Valentin MUSCA)


In imagine: Staretul Zosima impartasind-o pe Cuvioasa Maria Egipteanca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.