Educație

Traditie, tinerete, voie buna , la Chisinau

Ana-Maria Cantia
25 mar 2008 1612 vizualizări
Tinerii de la Liceul "Emil Botta" din Adjud au vizitat, zilele trecute, Chisinaul u vizita a avut loc pe fondul unui parteneriat educational

Sub genericul "Traditie, tinerete, voie buna", elevii si profesorii adjudeni au sarbatorit in avans "Buna Vestire", impreuna cu colegii basarabeni. Vizita la Chisinau a fost inclusa in cadrul unui parteneriat educational, ce a debutat zilele trecute. "Cunoscind faptul ca te poti defini mai bine, atunci cind cunosti firea celor ce fac parte din lumi diferite, am participat la prima activitate din cadrul parteneriatului educational pe care il avem cu o prestigioasa institutie de cultura din Republica Moldova, «Colegiul National de Viticulura, Vinificatie» din Chisinau", ne-a declarat profesorul Petru Dinicu, directorul Liceului "Emil Botta". Adjudenii au fost intimpinati intr-o atmosfera deosebita, pe ritmurile fanfarei liceului, cu piine si sare, obicei specific traditiilor romanesti, de catre elevi imbracati in straie populare. Vrincenii s-au delectat inca de la sosire cu o degustare de vinuri la Combinatul Viticol din Stauceni, un cartier din Chisinau. A urmat apoi vizitarea Muzeului Colegiului. La Chisinau, tinerii liceeni au redescoperit traditii de mult uitate in Romania. Mai intii, elevii din Chisinau, coordonati de directorul educativ Caranda Dumitru, au sustinut un spectacol literar-artistic in care au fost evocate obiceiuri arhaice, specifice sarbatorii Buna Vestire. Nu au lipsit insa nici ritmurile moderne, care au ridicat la dans, musafirii si gazdele deopotriva.


"Sintem una si aceeasi spiritualitate"


La aceasta intilnire, tinerii au mai luat parte si la o acitivitate literara, coordonata de profesorul Ludmila Cires, avind ca tema lansarea a doua carti, "Divina zidire a scriitorului roman, Vasile Militaru" si "Icoana Sentimentului Frumos" a profesoarei Liliana Filimon. La acest eveniment au participat poetul si eseistul Arcadie Suceveanu, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, poetul si romancierul Vlad Zbarciog, secretar al Uniunii Scriitorilor. Arcadie Suceveanu a recitat din poeziile sale si a facut referire la faptul ca "desi despartiti de o sirma ghimpata la granite, sintem una si aceeasi spiritualitate". Vlad Zbarciog a facut referire la sarbatoarea de 27 martie 1918, cind se implinesc 90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. La Chisinau, adjudenii au mai avut bucuria sa viziteze orasul subteran "Millestii Mici", ce se intinde pe 200 km, unic in lume, fapt pentru care este trecut si in Cartea Recordurilor. Toate acestea au avut menirea de a-i apropia si mai mult pe romanii care traiesc dincolo si dincoace de Prut. Proiectul a fost posibil datorita implicarii profesorilor Valentin Dogaru, Constantin Negru, Catalin Buchidau, Adrian Bostan, precum si a directorului liceului, Petru Dinicu. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 19 ore, 32 minute, 28 secunde
a fost de ne uitat in basarabia si chiaf nu imi venea sa cred ce oameni buni sunt peste prut
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.