Educație

Sfintul Chiril al Ierusalimului

Valentin Muscă
18 mar 2008 588 vizualizări
Episcop al Ierusalimului la jumatatea secolului al IV-lea, Sfintul Chiril a fost unul dintre aparatorii dogmelor crestine in perioada in care crestinismul devenise de la 313, sub Constantin Cel Mare, religie acceptata in Imperiul Roman.

Persecutat in repetate rinduri pentru intransigenta sa in raport cu statul roman si din cauza unei grupari «eretice» din Biserica, Chiril a cunoscut si gustul amar al exilului de mai multe ori. Din anul 378 revine din exil pe scaunul de Episcop al Ierusalimului si pina la sfirsitul vietii, pe 18 martie 386, va lupta prin cuvintul sau pentru pastrarea adevarurilor de credinta definite de primele sinoade ecumenice (adunari ale episcopilor crestini). De la Sfintul Chiril ne-au ramas celebrele 24 de cateze (invataturi de credinta) centrate pe Trupul si Singele euharistic, adica pe Sfinta Impartasanie. Catehezele sale sint pina astazi cel mai bun exemplu de introducere in teologia crestina pentru cei care vor sa descopere lumea dogmelor Bisericii Una, Sfinta, Soborniceasca si Apostoleasca. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.