Educație

Simion Mehedinti, Crestinismul romanesc

Valentin Muscă
19 ian 2008 1227 vizualizări
Cu toate ca este o aparitie editoriala demna de admirat, lucrarea are o mare hiba, elogiaza într-un capitol idealul legionar

"Legionarismul a fost, din capul locului, o miscare nationala, religioasa si pedagogica, culminind intr-o manifestare politica fara precedent in viata neamului romanesc", scrie in capitolul IX al acestei lucrari, Simion Mehedinti. Cunoscut mai ales ca cel mai mare geograf roman din toate timpurile, Simion Mehedinti este ºi autorul unei opere teologice de excepÃie, din nefericire ignorată de teologii romani. Dintre lucrarile din acest domeniu, "Crestinimsul romanesc (Editura Terra, Focsani, 2006, editia a IV-a) este considerata de specialisti drept una din cele mai profunde analize ale spiritualitatii romanesti. Mai putin cunoscuta decit celelalte lucrari, aceasta este o apologie a frumusetii spiritualitatii ortodoxe, a romanismului, dar aduce in discutie si o problema sensibila in mediul ginditorilor dinainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial - legionarismul. In capitolul IX, intitulat "Supunerea la suferinte, ca mijloc de purificare morala", autorul nu ezita sa elogieze idealul legionar si sa citeze chiar din Corneliu Codreanu, seful Miscarii Legionare, o miscare de sorginte crestina, dar cu manifestari teroriste. Fiind intr-un fel patronul spiritual al Vrancei si, poate, cel mai mare ginditor ridicat de pe aceste paminturi, atitudinea sa fata de Miscarea Legionara ar fi trebuit explicata mai mult de editori in "Cuvintul inainte". Razvan Codrescu, cel care semneaza o frumoasa introducere la lucrare, vorbeste despre aceasta perioada din viata sovejanului, dar nu lamureste lucrurile. La fel si profesorul Costica Neagu, cel mai bun exeget al operei mehedintiene si cel care ingrijeste editarea operei complete a autorului. Intr-o lume in care talibanizarea societatilor merge mina in mina cu mondializarea, ar fi fost de dorit ca acest aspect sumbru din viata si atitudinea politica a vrinceanului sa fie clarificat o data pentru totdeauna. Nu putem oferi tineretului in secolul XXI principii legionare de genul "suferinta ca mijloc de purificare", ca panaceu la imoralitatea clasei politice si la perspectivele sumbre ale prezentului si viitorului. De asemenea, din lucrare nu lipsesc afirmatii tendentioase la adresa celorlalte nationalitati care au trait si mai traiesc pe pamint romanesc. Este pacat si deloc pedagogic sa oferim spre lecturare "Crestinismul romanesc" fara niste minime explicatii despre ratacirile seminaristului ajuns parintele geografiei romanesti. Nu de alta, dar este cea mai de seama personalitate din Vrancea si ar fi pacat ca opera sa sa fie umbrita de anumite atitudini ale autorului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.