Educație

Sfinta Filofteia de la Curtea de Arges

Valentin Muscă
7 dec 2007 1418 vizualizări
Putini sint cei care stiu ca in catedrala din Curtea de Arges se afla de sapte secole moastele Sfintei Filofteia. Povestea Filofteiei este una dureroasa si din nefericire destul de actuala, pentru ca dupa sapte secole intilnim si astazi situatii asemanatoare.

Aste sfinta ucisa de tatal ei, la intrigile mamei vitrege, pentru ca-i ajuta pe cei saraci

Este vorba despre o incredibila drama petrecuta in sinul unei familii in care, la sugestia mamei vitrege, o fiica a fost ucisa de propriul tata pentru ca dadea mincare saracilor. Filofteia a trait in secolul al XIII-lea, la sud de Dunare, destul de posibil intr-o comunitate de romani, nordul Bulgariei fiind locuit pina in zilele noastre de valahi (vlahi). Ramasa orfana la virsta cind copiii inca mai cred in Mos Craciun, Filofteia a avut nesansa sa aiba ca mama vitrega o femeie care nu numai ca nu accepta prezenta copilei in sinul familiei, dar a facut totul ca Filofteia sa fie ucisa tocmai de tatal ei. Dar ce surprinde in istoria nefericita a vietii Sfintei Filofteia este ca a fost ucisa pentru ca hranea pe cei saraci. Persecutata pentru altruismul vietii de zi cu zi, chiar de la moartea sa copila de numai 12 ani a fost cinstita ca sfint de comunitatea in mijlocul careia traia. In timpul domnitorului Mircea Cel Batrin moastele au fost aduse la Curtea de Arges, unde se gasesc si astazi, devenind ocrotitoarea Tarii Romanesti. Din 1950 Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au declarat-o sfinta si s-a ales ca zi de praznuire 7 decembrie, dupa pomenirea Sfintului Nicolae, intrucit in scurta sa viata a fost o iubitoare a celor saraci, pentru care a fost si ucisa. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.