Educație

Grădina botanică cu plante miraculoase de la Colegiul Unirea

Aurelian Ivan
11 mai 2015 2321 vizualizări
Colegiul focşănean va lansa în curând Bio-Science-Park, unde se găsesc numeroase specii de plante medicinale, între care şi celebra cânepă indiană

Au făcut-o! Colegiul Naţional "Unirea" a câştigat proiectul iniţiat şi susţinut de Telekom Romania Mobile Communications SA şi va avea cea mai tare grădină botanică din judeţ, intitulată Bio-Science-Park. Este vorba despre o combinaţie între plante medicinale şi tehnologie la zi, reunite într-un parc ştiintific. Parcul şcolii, supranumit "grădina vieţii", se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp, fiind întreţinut de profesorii şi elevii implicaţi în proiect, împreună cu personalul administrativ. Aloe vera, cânepă indiană, gălbenele, muşeţel, coada şoricelului, salvia sau rozmarinul, toate aceste plante medicinale vor regăsi în parcul ştiinţific unirist. Elevii clasei a X-a E au realizat şi o călătorie virtuală în lumea plantelor medicinale prin intermediul unui documentar postat pe pagina web a parcului. Deşi toată lumea ştie că din cânepa indiană se obţine cannabisul, ei vorbesc despre această valorasă plantă medicinală şi numeroasele ei întrebuinţări de-a lungul timpului. Imaginaţi-vă că acestă grădindă, care va cuprinde mult mai multe tipuri de plante medicinale, va fi supravegheată de 36 de camere video. Un panou fotovoltaic va asigura energia electrică pentru iluminat, dar şi pentru un dispozitiv care să ofere internet wireless celor care se plimbă în această zonă verde sau se vor odihni pe băncuţe. Numai bine pentru elevi să combine relaxarea şi să navigheze pe internet în liniştea şi frumuseţea oferite de plantele medicinale. De acest spaţiu bio-tehnic se vor bucura cei 950 de elevi ai şcolii, plus elevii şcolilor învecinate.

"O combinaţie de tehnologie şi natură"

Asociaţia „Uniriştii”, condusă de directorul Colegiului Naţional „Unirea”, profesorul Cornel Noană, a depus acest proiect în cadrul Concursului de proiecte de responsabilitate socială „Teimplici.ro”, ediţia 2014. "Elevii nostri au devenit mult prea "tehnicizati", dependenţi exclusiv de mijloacele de comunicare online, indiferenţi sau insensibili la mediul înconjurător, la binefacerile naturii. Implicarea lor în natură nu poate fi realizată decât "by doing" în activităţi practice cu efect apropiat. Şcoala dispune de un parc frumos, în prezent populat de arbori şi de gazon. Dorim schimbarea parţială a destinaţiei acestuia, facându-l atractiv, o combinaţie de tehnologie şi natură", a fost argumentul care a convins juriul să finanţeze proiectul unirist. Profesorul Emil Onea spune că "ideea a venit chiar de la elevi, iar noi, profesorii, ne-am gândit să o implementăm". "În acest parc vor fi plante medicinale, ca să le putem arăta copiilor că dincolo de frumuseţea şi utilitatea plantelor există această componentă medicinală”, spune Emil Onea, coordonatorul tehnic, unul din profesorii care au ajutat la implementarea acestui proiect educaţional. Concursul câştigat de Colegiul Unirea s-a desfăşurat pe platforma www.teimplici.ro. Suma maximă ce va fi acordată este de 5.000 euro. Detalii despre parc pot fi obţinut de pe pagina web http://bioscience.lufo.ro. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.