Educație

Cezar Cherciu, „Restituiri vrâncene”

Valentin Muscă
26 feb 2014 2721 vizualizări
Iată o carte despre oameni frumoşi din frumuri urâte, o pledoarie despre figurile luminoase ale Vrancei, o lucrare „închinată înaintaşilor şi adresată viitorimii”, după cum precizează autorul în Argumentul volumului

În „Restituiri vrâncene” (Ed. Andrew, Focşani, 2013) profesorul Cezar Cherciu ne oferă documente şi mărturii din secolul trecut, pagini memorialistice semnate de I. M. Dimitrescu, Dinu Cluceru, „Rapoartele Prefecturii Putna privind situaţia oraşului Focşani sub ocupaţie germană” şi două mărturii publicate în premieră ale unor nume de seamă: profesorul Nicolae Rădvan şi George Bardan, fost funcţionar al Administraţiei Financiare Putna. Pentru cunoscători, numele publicistului I. M. Dimitrescu (1881-1917) este de notorietate, în volumul de faţă însă avem destăinuiri pe care puţini le-au citit, mai precis însemnările dintre anii 1916-1918, pe vremea când I. M. Dimitrescu era elev la Şcoala Militară şi a participat cu Regimentul 10 Putna (care avea cazarma la Odobeşti), la luptele din Primul Război Mondial. În ce priveşte paginile de memorialistică ale urmaşilor familiei Rădvan, deşi sunt puţine ca număr, după părerea noastră acestea joacă cel mai important rol în iconomia cărţii întrucât ne dezvăluie o lumea peste care trecem mereu prea repede, şi anume universul sacerdotal. Obişnuiţi cu funcţionarii bisericeşti de astăzi, să zicem cu preoţii navetişti, care vin în parohie, la serviciu, o zi pe săptămână, uităm că până acum câteva zeci de ani, preotul satului era ca şi învăţătorul, adică omul locului. Odată cu apariţia profesorilor navetişti (din motive obiective, pentru că nimeni nu-şi doreşte să piardă timpul cu naveta) s-a născut şi preotul cu domiciliu la bloc şi parohie la „Adâncata”. Cei care vor să vadă una din cele mai interesante familii de preoţi din fostul judeţ Putna pot lăsa futilităţile & inepţiile Facebook-ului şi zăbovi câteva momente asupra familiei pr. Rădvan, prin amintirile prof. Nicolae Rădvan şi ale lui George Bardan, fiul Sofiei Rădvan, fiica vestitului pr. Ştefan Rădvan. Nu intrăm în amănunte, doar notăm faptul că familia pr. Rădvan este atestată documentar din sec. XVIII, timp în care, din tată-n fiu, preoţia s-a moştenit până în secolul XX, istoria familiei împletindu-se cu istoria cătunului, apoi a satului, iar din sec. XIX a comunei Jariştea. Felicitări domnule profesor Cezar Cherciu pentru că amintiţi contemporanilor că odinoară, pe vremuri mult mai urâte decât cele pe care le trăim astăzi, erau oameni frumoşi şi luminoşi. Paradoxal, astăzi vremurile sunt frumoase, oamenii însă sunt din ce în ce mai urâţi, întunecaţi la chip, negri la suflet şi nu urmăresc decât un singur lucru: căpătuiala. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.