Educație

Colectarea selectiva a deseurilor, o problema de mentalitate

Mihaela Beșleagă
12 nov 2007 995 vizualizări
In 2013 deseurile de ambalaje se vor dubla fata de 2003 u anul acesta Romania si-a propus sa colecteze 3 kg deseuri electronice pe locuitor, insa pina in acest moment s-au colectat doar 90 grame de deseuri electronice/cap de locuitor

Vrincenii au inca probleme la capitolul depozitarii selective a deseurilor, de aceea, Agentia pentru Protectia Mediului (APM), in colaborare cu Garda de Mediu si Consiliul Judetean au pus la punct proiectul "Managementul integrat al deseurilor in judetul Vrancea", care se afla in stadiul de obtinere a acordului de mediu. Punctul central al acestui sistem va fi centrul care va fi amplasat in apropierea localitatii Haret si va fi format, printre altele, dintr-un depozit ecologic si o statie de epurare a apelor uzate. Capacitatea depozitului zonal va fi de 1.800.000 mc, va ocupa o suprafata de cca 11,5 ha si va asigura minim 20 ani de functionare. Au fost stabilite opt statii de transfer a deseurilor la Adjud, Racoasa, Vidra, Naruja, Odobesti, Focsani, Dumitresti, Gugesti. Conform specialistilor de la Mediu, la nivelul judetului nostru s-au facut progrese in ceea ce priveste colectarea selectiva a ambalajelor de mase plastice, a deseurilor de hirtie si valorificarea anvelopelor uzate si a rumegusului. Exista cinci societati private care colecteaza si prelucreaza deseurile din mase plastice, astfel: trei la Focsani, una la Vinatori si una la Vidra. In sistemul de colectare a deseurilor de hirtie sint angrenate trei societati, doua din Focsani si una din Adjud, iar la Jaristea a fost infiintata o noua societate de prelucrare a anvelopelor uzate. O firma din Panciu a initiat un proiect de valorificare a deseurilor lemnoase intr-o instalatie aflata la Satul Nou.


"Lupta cu poluarea incepe de acasa"


Tendinta generala este de crestere a cantitatii deseurilor. "Pe regiune, deseurile municipale colectate insumeaza 1 milion de tone anual, multe sint biodegradabile si se preteaza pentru compostare. In 2010 se estimeaza ca vor fi reduse cu 75% fata de 1995. Deseurile de ambalaje in 2013 se vor dubla fata de 2003. Pentru deseurile rezultate din constructii si demolari nu exista deocamdata un depozit special, in conditiile in care se produc 450.000 tone pe an. Un alt deseu este namolul rezultat din statiile de epurare, care ar fi bine sa fie folosit in agricultura, dar are dezavantajul ca contine metale grele, fie sa fie valorificat energetic", a spus Paul Giurca, directorul APM. Deseurile de echipamente electrice si electronice sint in atentia specialistilor de la Mediu, intrucit contin foarte multi compusi toxici, in special in carcasele din plastic. Pe 3 noiembrie se va declansa o campanie pentru colectarea acestor tipuri de deseuri. In 2007 Romania si-a asumat obiectivul ca gradul de colectare la electronice sa atinga 3 kg pe locuitor, iar in 2008 sa ajunga la 4 kg pe locuitor, in conditiile in care la cea mai recenta evaluare s-a constatat ca in acest an s-au colectat doar 90 grame de deseuri electronice/cap de locuitor. "Desi au fost sincope in realizarea proiectului, Ministerul Mediului intirziind, sintem pe primul loc la nivel regional in derularea programului. Studiul de fezabilitate este terminat, urmeaza sa accesam fondurile de coeziune, costul proiectului fiind de 40 milioane euro. Toate consiliile locale au incheiat parteneriate cu Consiliul Judetean", a mentionat Iulian Matache, seful Directiei Tehnice din cadrul CJ Vrancea. Din pacate, atit timp cit nu exista metode de coercitie, populatia va constientiza mai greu importanta colectarii selective a deseurilor, educatia civica si ecologica avind un rol important pentru atingerea standardelor si civilizatiei europene. "Este si o importanta problema de mentalitate, lupta cu poluarea incepe de acasa, din familie si din scoala. Nu putem sa facem nimic heirupist, ci implementarea si educatia trebuie facute treptat, un prim pas fiind si finantarea pentru proiectele ecologice din scoli", a mai spus Paul Giurca, directorul APM Vrancea. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.