Educație

Adjudenii au descoperit Antarctica

Valentin Muscă
18 oct 2007 632 vizualizări
Exploratorul Teodor Negoita a adus pentru doua ore Polul Nord si Polul Sud mai aproape de adjudeni. Peste o suta de elevi au avut ieri ca destinatie Sala Casei de Cultura din municipiul dintre Trotus si Siret.

Dupa 12 ani, cunoscutul explorator Teodor Negoita, originar din Sascut, a revenit in mijlocul adjudenilor

Ocazia a fost conferinta pe care exploratorul roman a tinut-o in cadrul "Saptaminii Bibliotecii Adjudene", organizata de Biblioteca Municipala "Elena Lahovary" si Casa de Cultura din Adjud. "Tinind cont ca este un domeniu vast am incercat sa avem un dialog de genul intrebare si raspuns pentru a vorbi elevilor despre ceea ce-i intereseaza pe ei. Am dorit sa-i fac sa inteleaga importanta prezentei drapelui romanesc la Polul Sud si necesitatea cercetarii in acest domeniu. Am tinut sa ma intilnesc cu elevii pentru ca viitorul depinde de acesti elevi si de felul in care stim sa le deschidem curiozitatea spre stiinta si cercetare. Vin de mai mult timp in Vrancea, colaborez la revista «Milcovia» si, daca voi fi invitat, voi reveni in Vrancea sa deschidem niste cercuri pentru elevi si sa lansez cea mai recenta lucrare, «Ambasada Tomaniei in Antarctica. Statiunea Law-Racovita»", ne-a spus Teodor Negoita. Este vorba despre prima statie romaneasca de cercetari din Antarctica inaugurata pe 20 februarie 2006, in prezenta unui reprezentant din Noua Zeelanda, dar la care nu a participat nici un oficial roman. "Prin prezenta acestui cercetator originar din Sascut - Bacau, dar recunoscut astazi pe plan international, am vrut sa le aratam elevilor adjudeni ca plecam in viata cu sanse egale. Nu trebuie sa te nasti la Bucuresti ca sa ajungi un specialist de talie internationala. Conferinta exploratorului Negoita a facut cu siguranta discipoli in rindul elevilor", ne-a spus prof. Tatiana Valea, directorul Bibliotecii din Adjud. In ciuda importantei realizarilor sale in domeniul cercetarii, demersul exploratorului Teodor Negoita nu este apreciat la justa valoare, nici sustinut de statul roman. "Atit Institutul de Cercetari Polare, fondat in 1994, cit si Fundatia Antarctica Romana, infiintata in 1995, reusesc sa-si desfasoare activitatea mai mult prin finantare proprie si prin proiecte europene", ne-a mai spus Teodor Negoita. In momentul in care marile puteri incearca sa-si imparta zonele de influenta de la Polul Nord si Polul Sud, recent infiintata statie romaneasca de cercetari la Polul Sud este cel mai mare cadou pe care Teodor Negoita l-a facut Romaniei. Din nefericire, importanta acestei realizari o vom aprecia abia peste citeva zeci de ani. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.