Educație

Stefan Neagu, Paulesti - 500

Valentin Muscă
11 oct 2007 1456 vizualizări
"Paulesti - 500" este titlul celei mai recente lucrari publicate de profesorul Stefan Neagu si in acelasi timp prima monografie serioasa a localitatii Paulesti.

Este prima monografie a localitatii din inima Vrancei

Cu aceasta lucrare, profesorul Stefan Neagu face un cadou de suflet Tarii Vrancei in acest an cind paulestenii sarbatoresc cinci secole de la prima atestare documentara a unui sat vrincean. Este vorba de satul despre care se spune ca poarta numele lui Pavel, feciorul Vrincioaiei, despre care se face mentiune in Actul Domnesc al lui Bogdan al III-lea (1507-1517) la 1507. Monografia scrisa de prof. Neagu reface istoria unuia din cele 14 sate din Tara Vrancei, punindu-ne in fata jumatate de secol in care la Carpatii de Curbura taranii vrinceni au creat o civilizatie originala, realizind intr-un fel o adevarata Republica Mioritica, independenta si fata de Mitropolia Moldovei, dar si fata de Domnul moldav. Ei bine, aceasta unicitate care a facut din Vrancea sa fie o tara unde au gasit loc de refugiu si transilvanenii asupriti si muntenii plini de biruri este surprinsa in monografie. O monografie despre satele vrincene nu putea sa nu cuprinda un capitol despre viata religioasa, schiturile si bisericile de lemn, Schitul Valea Neagra fiind simburele de foc in jurul caruia s-a construit constiinta romanismului sanatos din Vrancea arhaica. Cei care vor sa cunoasca o particica din sufletul nemuritor al Vrancei pot citi monografia redactata de profesorul Stefan Neagu si vor constata cit de putin cunoastem judetul in care traim. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.