Educație

Revin calugarii la Manastirea Mera

Valentin Muscă
6 oct 2007 3363 vizualizări
Cea mai importanta ctitorie voievodala a familiei Cantemir - Manastirea Mera din localitatea cu acelasi nume, ar putea fi locuita din nou de monahi.

Calugarii au parasit chiliile manastirii in 1863, locasul asezamintului devenind biserica de mir

Surse neoficiale din interiorul cancelariei Episcopiei Buzaului si Vrancei ne-au declarat ca unul din proiectele aflate pe masa Episcopului Epifanie Norocel este readucerea monahilor in chiliile fostei manastiri. "Ca preot paroh respect orice hotarire canonica a Prea Sfintitului Epifanie Norocel si hotarirea pe care Prea Sfintia Sa o va lua o voi duce la indeplinire. Sintem dispusi sa ridicam si biserica in momentul in care va exista posibilitatea materiala pentru a face acest lucru", ne-a spus preotul paroh Ticu Gavrila, parohul parohiei "Sfintii Imparati". Diferenta principala intre reluarea vietii monahale in celelalte manastiri vrincene desfiintate in 1959 si intentia de a readuce monahi in chiliile fostei manastiri Mera este aceea ca din Manastirea Mera calugarii greci au plecat dupa secularizarea averilor manastiresti in decembrie 1863 si nu in 1959, asezamintul nefiind locuit de monahi de aproape un secol si jumatate. Credinciosii din Mera cunosc intentiile Episcopului si, deocamdata, nu agreeaza ideea, cu atit mai putin cu cit biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este biserica parohiala din 1864, din momentul in care a fost infiintata parohia. Ramine de vazut daca Epifanie Norocel va reusi sa-si impuna vointa asa cum a facut cind a luat cu forta, cu ajutorul consilierului juridic Nicolae Popescu, biserica fostei Manastiri Trotusanu si a transformat-o in biserica manastireasca. Primul ctitor al asezamintului monahal de la Mera a fost familia Motoc din Odobesti. Acestia au vindut asezamintul familiei Cantemir care, la 1706, a reusit sa ridice actuala biserica si sa refaca din temelii intregul edificiu religios, anul trecut implinindu-se trei secole de la sfintirea bisericii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.