Educație

Culita Ioan Usurelu, Generatii. Dialoguri necesare

Valentin Muscă
1 oct 2007 1368 vizualizări
Profesorul Ioan Culita Usurelu revine la stilul moralizator al excelentei lucrari "Multum in parvo. Mic tratat despre perfectiune" si publica o noua lucrare pe aceasta tema.

Este un apel la dialog lansat tuturor generatiilor

"Generatii. Dialoguri necesare" (Focsani, Ed. Andrew, 2007) este asa cum titlul o sugereaza, o invitatie la dialog, chiar un manifest pentru dialog, intr-o epoca in care monologul a luat locul dialogului si arta conversatiei a fost inlocuita cu stilul, de altminteri haois, al convorbirii prescurtate tip sms. Dialog intre generatii, dar si dialoguri in interiorul aceleasi generatii. Experinta a peste patru decenii de profesor i-a oferit autorului posibilitatea sa surpinda in cele 50 de minicapitole teme elementare ale unor posibile "dialoguri necesare". De la subiecte clasice ca dreptatea, frumusetea, patriotismul, iubirea, democratia, pina la chestiuni sensibile precum destinul, hazardul si chiar teme religioase, o paleta diversa de invitatii la dialog, din care nu putem avea decit de cistigat. Insusi stilul in care autorul a redactat lucrarea este unul dialogic. Dialoguri intre tata si fiu, tata si fiica, bunic si nepoata, bunic si nepot, pe parcursul a 200 de pagini. "O carte interesanta, intru totul laudabila, prin ambitioasele si dificilele concepte discutate, un excurs paideic ce onoreaza cariera unui harnic si devotat dascal, editor si sef de revista culturala, animator cultural al celebrei zone a Focsanilor, a Vrancei, pe unde au haladuit nu putini corifei si mentori, maestri ai scrisului romanesc de la Al. Vlahuta la Duiliu Zamfirescu, dintre clasici, ca si colegii nostri, poetul Liviu Ioan Stoiciu si nuvelistul Varujan Vosganian", scrie prozatorul Nicolae Breban in "Cuvintul inainte" al lucrarii scriitorului vrincean. Lucrarea a fost deja prezentata la "Zilele orasului Panciu", pe 21 septembrie si va fi prezentata si la "Toamna Odobesteana", pe 14 octombrie, de Sfinta Cuvioasa Paraschiva, dat fiind ca profesorul este acum locuitor al orasului de la poalele Sarbei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.