Educație

Mioara nazdravana, varianta pentru export

Valentin Muscă
31 iul 2007 713 vizualizări
Sub titlul "L'Agnelle voyante" (Mioara nazdravana), Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vrancea a editat brand-ul number one al Tarii Vrancei, legenda "Miorita". Ineditul acestui proiect initiat de Danut Eugen Stoianov, directorul institutiei, nu a fost simpla editare a legendei, ci prezentarea acestei legende in Occident.

Capodopera folclorului romanesc in 17 limbi a facut turul Europei

Toate tarile din zonele de munte au legende cu pastori si mituri fondatoare, mai mult sau mai putin asemanatoare cu sacrificiul absurd al pastorului din legenda romaneasca, dar "Miorita" este autentica prin etnicizarea celor trei pastori. "Editarea acestei lucrari in mai multe limbi face parte dintr-un proiect de promovare a culturii traditionale vrancene, traducerile fiind realizate de specialisti in domeniu, iar studiul de baza al lucrarii este scris de unul din cunoscatorii avizati ai acestu subiect, prof. Ion Filipciuc. Tradusa in nu mai putin de 16 limbi, "Miorita" a fost prezentata pentru prima data intr-o traducere de asemenea anvergura, iar ocazia pentru a fi difuzata in spatiul european a fost generata de turneul pe care CJCPCT si Corala Traditionala "Pastorala" le-au efectuat de curind in Europa. Desi a fost in subsidiar coloana vertebrala a turneului de promovare a culturii traditionale vrincene, lucrarea a fost umbrita de scandalul provocat de voiajul quasi ilegal al familiilor Sandulache si Cristescu. Asta nu stirbeste cu nimic din valoarea lucrarii, dar a intinat munca traducatorilor care au elaborat cu greu o lucrare care nu se tipareste in fiecare zi. In loc sa se ocupe de promovarea acestei lucrari, presa locala a trebuit sa se ocupe de verificarea listelor participantilor, pentru a nu transforma deplasarea coristilor intr-o calatorie de familie, pe banii Ministerului Culturii si ai Consiliului Judetean Vrancea. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.