Educație

Un pancean necunoscut: scriitorul Corneliu Stefanache

Valentin Muscă
18 iun 2007 1914 vizualizări
A fost mai bine de doua decenii directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi

Autor a peste 15 romane si sute de articole in presa literara centrala, scriitorul Corneliu Stefanache a deschis ochii in 1934 in fostul sat Crucea de Sus, astazi cartier al orasului Panciu. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Corneliu Stefanache a parasit Panciu dupa terminarea Liceului "Ioan Slavici" si a ales pentru tot restul vietii orasul romantic al Junimei, dar si primul centru universitar din Romania. In acest oras cu zeci de biserici voievodale si case memoriale, numit si Florenta Romaniei, Corneliu Stefanache fost mai bine de doua decenii directorul faimoasei Biblioteci Centrale Universitare. De la debutul cu romanul "Cercul cu ochi", in 1968, la cel mai recent roman, "Sarbatoarea valetului", a trecut o viata de om in care scriitorul vrancean naturalizat pe malul Bahluiului a cunoscut experiente mai mult sau mai putin placute. Acuzat de unii pentru perioada cind a fost activist PCR, Corneliu Stefanache ramine un nume in istoria literaturii romane, iar amanuntele biografiei nu ating cu nimic valoare operei. Premiat in mai multe rinduri de Uniunea Scriitorilor din Romania, de Asociatia Scriitorilor din Iasi si facut in 2002 chiar cetatean de onoare al Iasilor, la Panciu in schimb este un necunoscut. Credem ca autoritatile locale s-ar cinsti pe ele insele daca l-ar invita la Zilele Orasului Panciu, in septembrie 2007 si ar onora cum se cuvine unul din numele cele mai cunoscute plecate din satucul amarit Crucea de Sus la Iasi, sa invete carte. Intimplator, anul acesta Corneliu Stefanche implineste jumatate de secol de la absolvirea Facultatii "Al. I. Cuza" din Iasi, in 1957.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.