Educație

Naruja - flori din primavara sufletului...

Valentin Muscă
21 dec 2006 1802 vizualizări
Este cea mai recenta lucrare despre unul din locurile de legenda ale Vrancei, realizata de Titel-Toader Chirila, directorul Caminului Cultural "Popa Serban" din comuna Naruja.

"Naruja - flori din primavara sufletului" este o apologie a culturii populare din Tara Vrancei si a traditiilor pe cale de disparitie din muntii feciorilor Babei Vrincioaia. Dupa ce a publicat cu un an in urma monografia "Naruja - inima Vrancei" (Ed. Terra, Focsani, 2005), autorul

inaugureaza cu acest volum o serie de lucrari care amintesc de celebra colectie in 12 volume a narujanului Simion Hirnea. In prima parte a acestui volum, Titel-Toader Chirila prezinta traditia multimilenara a pastorilor vranceni - "Boteitul oilor", momentul cind, in vatra satului, se tinea sfatul batrinilor urmat de plecarea turmelor la munte. Partea a II-a este rezervata prezentarii artei incondeierii oualelor. Editata in colectia "Biblioteca SimionMehedinti" a editurii Asociatiei "Simion Mehedinti de la Casa

Corpului Didactic Focsani, lucrarea este platita din putinii bani ai unui salariat bugetar, in timp ce unele institutii de cultura din judet subventioneaza, din banul public, zeci de lucrari fara valoare.

"Titel-Toader Chirila ne cheama acum sa aparam ce a mai ramas din cele ce au fost astfel incit dangatul globalizarii sa nu vestejeasca florile romanismului", scrie prof. drd. Ion Gr. Cherciu in Nota asupra editiei. Din nefericire, nu numai globalizarea distruge traditiile vrincenilor, iar florile romanismului se vestejesc din cauza incapacitatii politrucilor care se ocupa de limba si cultura romana, din judet si de aiurea si raspund la numele de "Dom\' director".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.