Educație

„Şi copiii romi au dreptul la informaţii“

Silvia Vrînceanu Nichita
28 nov 2013 1626 vizualizări
Biblioteca Publică Răcoasa este câştigătoarea unei linii de finanţare din partea Fundaţiei IREX (http://www.biblionet.ro/show/index/k/3245), după cum anunţă Biblioteca Judeţeană

Pentru această finanţare au fost selectate patru proiecte, din care unul este din Vrancea. Proiectul Și copiii romi au dreptul la informaţii, iniţiat de Ghiţă Vlădoiu, bibliotecar la Răcoasa, va oferi cursuri gratuite de iniţiere în folosirea calculatorului pentru copii romi din clasele I-VIII. Prin programul Biblionet, implementat la nivel judeţean de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Biblioteca Răcoasa a fost dotată, în 2010, cu echipamente IT ce vor fi utilizate în proiect. În Răcoasa există o comunitate de 580 romi, mulţi dintre aceştia neavând posibilitatea de achiziţionare a unui calculator şi nici cunoştinţele necesare pentru utilizarea acestuia, după cum spun bibliotecarii. Astfel, 60 de elevi din clasele I-VIII, vor fi instruiţi să utilizeze noile tehnologii, iar unii dintre ei vor învăţa să comunice pe net cu părinţii plecaţi în străinătate. „Copiii şi adulţii de etnie romă vor învăţa să utilizeze calculatoarele şi în acelaşi timp părinţii acestora vor avea acces la informaţie, înţelegând mai bine de ce este importanta şcoala. Bibliotecarul va fi ajutat în derularea cursurilor de doi voluntari iar Primăria va susţine proiectul punând la dispoziţie consumabilele necesare. Biblioteca va câştiga în rândul utilizatorilor şi această categorie a comunităţii iar la cursuri vor participa atât copiii cât şi părinţii acestora -  20 de adulţi care au abandonat şcoala. La nivelul localităţii nu mai există un astfel de serviciu iar înfiinţarea acestuia va contribui la educarea copiilor si adulţilor romi, aducând valoare comunităţii dar si imaginii Bibliotecii.”, se arată într-un comunicat al Bibliotecii Judeţene. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
katia cristian, acum 3797 zile, 22 ore, 3 minute, 36 secunde
imi place,,e simplu cum e sistem de condividera ,,apoi au reportaje interesante
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.